Velikonoce – vejce, kam se podíváš, aneb tipy na vaječné recepty

vejce

Oslavte Velikonoce třeba velkolepým brunchem s rodinou a přáteli. Co je na jídelním lístku? Samozřejmě vejce – a nemluvíme o těch barvených nebo čokoládových. Vejce jsou všestrannou ingrediencí a zaujímají ústřední místo v mnoha našich oblíbených snídaních a pozdních snídaních – brunchích. Na svátky vždy přidáváme něco speciálního se sezónním nádechem, takže naše oblíbené recepty na velikonoční brunch s vejci obsahují třeba čerstvé bylinky a další jarní ingredience.

Naše sbírka vaječných receptů jistě potěší vaše hosty na velikonoční brunch – vyberte si, čím hosty potěšíte. A také zužitkujete spousty vajec, které vám doma na velikonoce určitě máte.

Jednoduchá velikonoční frittata

Využijte zbytky masa po vydatné večeři a připravte rychlou a nenáročnou frittatu v zapékací misce, kterou pak nakrájejte na plátky a položte na toasty potřené dijonézou.

Suroviny
  • 12 velkých vajec
  • ¼ šálku tučné smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 šálek rozdrobeného vařeného krůtího či kuřečího masa
  • 1 šálek baby špenátu
  • 6 plátků vařené slaniny rozlámané na kousky
  • 1 ½ šálku strouhaného švýcarského sýra, rozděleného na části
  • dijonská hořčice a majonéza, na podávání
  • 8 až 16 plátků opečeného chleba na podávání
Přprava

Předehřejte troubu na 200 stupňů s roštem uprostřed.

Ve velké míse vyšlehejte vejce, smetanu, 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Vmíchejte maso, špenát, polovinu kousků slaniny a 3/4 šálku sýra. Nalijte do máslem vymazané zapékací mísy o rozměrech 9 x 13 palců. Posypte zbývající polovinou kousků slaniny a 3/4 hrnku sýra.

Pečte 18 minut do ztuhnutí. Přepněte troubu pouze na horní pečení, dokud místy nezhnědne, asi další 3 minuty. Nechte mírně vychladnout.

Mezitím smíchejte stejné díly hořčice a majonézy. Nakrájejte frittatu na 8 obdélníků. Podávejte mezi plátky toastů nebo na nich s dijonézou.

Vaječno-sýrové muffiny

Suroviny

  • 11 velkých vajec, pokojová teplota
  • ½ šálku plus 1 lžička světlicového oleje, plus další na potření (nepovinné)
  • 220 g snídaňové klobásy, odstraněná střívka
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ čajové lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • ½ šálku zakysané smetany
  • ½ šálku nakrájené šalvěje
  • 1 šálek jemně nastrouhaného Asiaga (italský sýr z kravského mléka)
Příprava

Připravte si ledovou lázeň. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Opatrně přidejte 9 vajec; vařte 6 minut. Přeneste je do ledové lázně, dokud nebudou dostatečně chladná, poté je opatrně oloupejte a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou.

Na středně velké pánvi rozehřejte 1 lžičku oleje na střední teplotu. Přidejte klobásu a za stálého míchání ji smažte, dokud nezhnědne, asi 5 minut. Přeneste na talíř a nechte mírně vychladnout. Nakrájejte na kousky velikosti hrášku.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vyložte 9 košíčků standardní formy na muffiny s 12 košíčky pečicími košíčky nebo je lehce potřete olejem. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr. V jiné míse vyšlehejte zbývající 1/2 hrnku oleje, zakysanou smetanu, 1/4 hrnku vody a zbývající 2 vejce. Mokré přísady vmíchejte do suchých, dokud se nespojí. Vmíchejte klobásu, šalotku a 1/2 hrnku sýra (těsto bude husté a bude připomínat těsto).

Každý připravený košíček na muffiny naplňte 2 lžícemi těsta. Do každého z nich vložte vařené vejce. Do každého košíčku naberte další 2 lžíce těsta a mírně je zploštěte, aby vznikl disk. Vejce přikryjte diskem; jemně přitlačte, aby se uzavřelo. Vršek posypte zbývajícím 1/2 hrnku sýra. Pečte, dokud nezezlátnou a vršky při lehkém dotyku nepruží, asi 22 minut. Nechte 5 minut vychladnout ve formě, poté přeneste na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.