Pomocí ponorného mixéru získáte šálek plný krémové majonézy, která je lepší než cokoli, co se dá koupit. Pokud vás nikdy nenapadlo, že si majonézu nemusíte kupovat, ale vyrobit doma, nevadí. Tady je jednoduchý recept. Výroba vám zabere méně času než přečíst tenhle článek. Domácí majonéza se vám odmění bezkonkurenční chutí.
Co je to majonéza?
Majonéza je bílá omáčka – emulze oleje a žloutku, dále v ní najdeme vodu, sůl a další ochucovadla. Obsahuje dvě složky – vodu a olej – které se ve skutečnosti spojit nechtějí, proto klasická technika výroby vás přiměje začít šleháním žloutků, trochy hořčice, několika kapek vody a nějaké kyseliny (buď citronové šťávy, nebo octa), a pak pomalu, pomalu, pomalu přilévat tenký pramínek oleje, zatímco pokračujete v rychlém šlehání. Jde o to, aby se olej při šlehání rozptýlil do drobných kapiček. Pokud olej přiléváte příliš rychle, vznikne vám místo vysněné hladké, bohaté a krémové omáčky rozbitá, mastná a sražená kaše. Asi v polovině případů, kdy se pokouším připravit majonézu touto metodou, se rozbije a já jsem nucen začít znovu.
Nastupuje mixér
Existuje řada technik, jak tento proces udělat o něco spolehlivějším, obvykle se používá mixér nebo kuchyňský robot – rychlé vířící čepele rozptýlí kapky oleje během krátké doby. Problémem obou těchto přístrojů je však to, že aby fungovaly, musíte vyrobit poměrně velké množství majonézy – začněte například s jedním žloutkem, který nemá dostatečný objem na to, aby se pořádně roztočil. Vejce vyletí nahoru a rozplácne se o stěny, takže na dně nádoby/misky není s čím pracovat.
Dokonalá domácí majonéza
Jednoduché řešení? Použijte ponorný mixér. S ponorným mixérem můžete všechny ingredience – včetně oleje – přidávat přímo do mixovací nádoby. Protože je olej méně hustý než ostatní ingredience, bude plavat nahoře. Když následně strčíte nože mixéru dolů do nádoby, budou v přímém kontaktu se žloutkem, vodou, kyselinou a hořčicí. Zapněte mixér a vytvoří se vír, který postupně stáhne olej dolů do vířících nožů.
Suroviny
- 1 velké vejce
- 1 lžíce 15 ml citronové šťávy (z 1/2 citronu)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 středně velký stroužek česneku mletý
- 1 šálek 240 ml rostlinného nebo řepkového oleje
- sůl
Postup
- Vejce, citronovou šťávu a hořčici dejte na dno hrnku nebo nádoby, do které se vejde hlava ponorného mixéru. Aby směs vajec a citronové šťávy fungovala, musí dosahovat až k nožům. Pokud směs nedosáhne na lopatky, zdvojnásobte recept, než se o to pokusíte.
- Vejce, citronovou šťávu a hořčici vložte na dno nádoby dostatečně velké, aby se do ní vešla hlava ponorného mixéru.
- Přidejte česnek, pokud jej používáte. Navrch nalijte olej a nechte 15 sekund odstát. Umístěte hlavu ponorného mixéru na dno nádoby a zapněte ji na vysoké otáčky. Hlavicí nepulzujte ani s ní nehýbejte. Jakmile se vytvoří majonéza, pomalu naklánějte a zvedejte hlavu ponorného mixéru, dokud se všechen olej neemulguje. Majonézu podle chuti osolte. Uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 2 týdny.
Poznámky
Zkuste ještě domácí tatarskou omáčku.