Olej

Kuchyňský olej (známý také jako jedlý olej) může být rostlinného nebo živočišného původu. Používá se na smažení, pečení a přípravě dalších pokrmů. Existuje velké množství různých druhů. Na trhu najdeme také množství ochucených olejů.

Olivový

Viz tady

Sójový

Je olej vyráběný ze semen sóji. Díky tomu, že se lisuje za studena, obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Také nenasycené mastné kyseliny, které mohou přispívat ke snižování hladiny cholesterolu. Hodí se k využití za studena – do salátů například. Není vhodný ke smažení.

Kukuřičný

Vyrábí se lisováním kukuřičných klíčků. Je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny. Hodí se k přípravě studených pokrmů, ale i na smažení.

Arašídový

Patří k nejzdravějším olejům a hojně se využívá v asijské kuchyni ke smažení na wok pánvi. Snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak a posiluje imunitu.

Kokosový

Vyrábí se většinou z copry, to je sušená kokosová dužina. Má všestranné využití jak v kuchyni, tak v péči o tělo. Je skvělý na suchou pokožku. Hydratuje a zklidňuje i podrážděnou pleť, využívá se i k ošetření akné, má totiž antibakteriální vlastnosti.

Slunečnicový olej

Získává se ze semen slunečnice. Využívá se především na smažení a fritování. Má ale univerzální použití.

Kuchyňské oleje jsou při pokojové teplotě obvykle kapalné, i když některé, které obsahují nasycené tuky, jako je kokosový, palmový a olej z palmových jader, jsou tuhé.

Olej může být ochucen aromatickými potravinami, jako jsou bylinky, chilli nebo česnek. Kuchyňský sprej je aerosol kuchyňského oleje.