Smažený vánoční kapr

smažený vánoční kapr

Vánoce, Vánoce přicházejí…a s Vánoci přichází i kapr. Tradiční štědrovečerní večeře už se blíží, a tak je čas se zamyslet, jak ho připravit. Třeba v těstíčku? Nebo napřírodno?  Pro nás je nejlepší klasika – smažený vánoční kapr v trojobale. Poradíme, jak na to.

Kvalitní maso

I když někdo nemá kapří maso rád a obává se kostí, je to velmi kvalitní a dietní maso. A také zdraví prospěšné. Obsahuje potřebné bílkoviny a také esenciální aminokyseliny. Konzumace sladkovodních ryb tak příznivě ovlivňuje třeba hladinu cholesterolu v krvi. Tak by bylo dobré se zamyslet, jestli kapr jedenkrát za rok je dostatečné množství.

Jak na to

Nejprve kapra zbavíme šupin, naporcujeme na podkovy či filety, očistíme pod vodou, zakápneme citronem a namočíme na noc do mléka. Maso krásně zkřehne a ještě se zbaví rybího odéru. Pak rybu vyndejte a osušte a lehce osolte.

Pak už stačí jen připravit trojobal. Tedy hladkou mouku, vejce a strouhanku.

Tipy
  • Je lepší udělat trojobal dvojitý. Bude to křupavější.
  • Rybu ze všech stran osolte.
  • V ledničce vydrží čerstvý chlazený kapr při teplotě 2 – 4 stupně jeden den, při prosolení a pokapání citronem o den déle.

Suroviny

  • 1 ks kapra – nakrájeného na podkovy či filety
  • 3 ks vejce
  • 100 g hladká mouka
  • 250 g strouhanka
  • olej
  • 1 l mléka na naložení přes noc
  • citronová šťáva
  • sůl

Příprava

Kapra zbaveného šupin naporcujte, očistěte, zakápněte citronem a na noc naložte do mléka do ledničky.

Druhý den obalte v trojobale. Nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích s trochou mléka. Vejce osolte. Nakonec ve strouhance. Obalování můžete opakovat ještě jednou pro křupavější kůrku.

Do pánve s vyšším okrajem dejte cca 2 cm rostlinného oleje a kapra z obou stran osmažte. Pozvolna a dozlatova.

Servírujeme ihned po usmažení s bramborovým salátem.