Domácí vaječný likér – „vaječňák – je typ nápoje, který lidé buď milují, nebo opravdu nenávidí. Je bohatý, krémový a vaječný. My patříme do tábora lidí, kteří ho milují, je to jeden z našich svátečních koktejlů. Pokud jste na tom stejně jako my, tady je návod, jak si pokaždé připravit dokonalý vaječný likér.
Co je vaječný likér?
Historicky je známý jako mléčný punč (uznávám, že to není nejlepší název). Domácí vaječný likér je směs rozšlehaných žloutků, smetany a často i rumu , který se podává vychlazený.
Syrové vejce?
No, ne tak docela! Temperování vajec znamená, že do nich pomalu přidáváte horkou tekutinu, abyste zvýšili jejich teplotu a předešli tak riziku jejich zdrcnutí. V tomto receptu zahřejete směs mléka, vanilkového extraktu a pak tuto směs pomalu přidáváte k rozšlehaným žloutkům, dokud se zcela nespojí.
Musíte použít alkohol?
Rozhodně ne! Vaječný likér je vynikající, i když se podává bez alkoholu. Pokud chcete vaječný likér s alkoholem, přimíchejte pravý rum nebo whiskey. Nemusíte mít ale žádný luxusní nápoj.
Jaký rum do vaječného likéru?
Pokud už chcete alkoholový vaječný likér, použijte kvalitní rum. Například Heffron, Diplomatico, Captain Morgan, Bumbu. Jemnější chuti dosáhnete s bílým rumem, např. Bacardi, Havana Club, Legendario.
Skladování
Pokud ho podáváte ještě ten den, můžete ho dát do sklenice s ledem, aby zůstal vychlazený. Při správném skladování ve vzduchotěsné nádobě v lednici vydrží tento vaječný likér až měsíc.
Suroviny
- 4 žloutky
- 25 g cukru krupice (nebo vanilkový cukr)
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání (min 30%)
- 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
- 1 vanilkový lusk (nebo ½ lžičky čistého vanilkového extraktu)
- 200 – 300 ml kvalitního rumu nebo whiskey podle chuti (nedoporučuji tuzemák)
Příprava
V malém hrnci na mírném ohni smíchejte mléka a smetanu, vanilku a směs pomalu přiveďte k varu.
Mezitím ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud žloutky nezískají světlou barvu. Do žloutků pomalu po částech přidávejte horkou mléčnou směs a šlehejte, dokud se nespojí.
Vraťte směs do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud mírně nezhoustne (a nepokryje hřbet lžíce), ale nezačne se vařit.
Odstavte z ohně, za stálého míchání nechte vychladnout a přidejte rum. Uchovávejte v chladničce, dokud se nevychladí.