Sladká, voňavá, nadýchaná. Víte, o čem budu psát? O vánočce. Co jiného by mělo být o Vánocích na svátečním stole? Vánočka symbolizuje hojnost, plodnost a život a její pečení je jeden z nejstarších vánočních zvyků u nás.
Obchody se už před svátky plní balenými vánočkami. Tak čerstvé a voňavé jako ty domácí ale určitě nebudou. Takže se pusťte do své vlastní – domácí vánočka je nejlepší. I když to není nejjednodušší recept, nakonec to zvládne každý!
Udělejte si čas!
Na přípravu vánočky je nejlepší mít čas a klid. Těsto potřebuje i několik hodin na kynutí a ještě po upletení by měla dostat chvilku čas na dokynutí.
Také si můžete zvolit, z kolika pramenů vánočku upletete. My pleteme tu největší z devíti, tomu odpovídá i množství těsta. Pokud chcete menší variantu, ze šesti pramenů, tak udělejte těsto jen z 350 g mouky a 20 g droždí. U zbytku ingrediencí pak vezměte dvoutřetinový poměr.
Pokud jste vánočku nikdy nepletli, nezoufejte. Složité to není, a když se to úplně nepovede, tak to nakonec posypte pořádnou porcí mandlí a moučkového cukru a nikdo si nevšimne, že není dokonalá.
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g krupicový cukr
- 100 g máslo
- 1 kostka droždí
- sádlo 1 pl
- 1 vejce a 1 vejce na potření
- 1 žloutek
- 250 ml mléko
- špetka soli
- rozinky namočené v rumu
- vlašské ořechy
- sekané mandle
- vanilkové aroma – pár kapek
(také můžete dát dovnitř kandované ovoce a špetku kardamomu, pokud máte)
Příprava
Kvásek
Droždí rozdrobte do hrnku se lžící cukru, mléka (pokojová teplota) a mouky. Nechte vzejít kvásek.
Nechte změknout máslo a utřete s cukrem, žloutkem a vanilkovým aroma. Po asi 20 minutách vznikne pěna.
Do velké mísy vsypte mouku a udělejte důlek. Pak vlijte kvásek, zbytek mléka a další zbylé přísady a vypracujte těsto. Pak na vále hněťte rukama několik minut, pokud pořád těsto lepí, podsypte moukou.
Bochánek těsta nechte pod utěrkou kynout 3 až 4 hodiny. Pak znovu prohněťte. Dejte rozinky a ořechy.
Pak rozdělte na 9 bochánků a vyválejte z nich stejné prameny.
Pletení
Začněte plést. Nejprve spodní patro ze 4 pramenů, vždy od středu dolů a pak od středu nahoru. Konce pořádně zamáčkněte a pak přehněte dospod. Dejte na plech s pečícím papírem. Pak upleťte ze 3 pramenů cop a ten položte na ten ze čtyř, který tvoří spodní patro. Pak ze dvou a ten dejte navrch. Konce horního patra zasuneme úplně dolů pod spodní patro.
Aby se vánočka nerozpadala, zapíchněte do ní špejle. Nechte vánočku znovu kynout asi 30 minut.
Nakonec ji potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct. Troubu rozpalte na 200°C, po pěti minutách ji stáhněte na 150 a pečte asi hodinu.
Nechte vychladnout, pocukrujte a posypte mandlemi.
Diskuse uzavřena.