Krásně prostřený slavnostní stůl. Vše nachystané na štědrovečerní večeři. A při ní nesmí chybět – krom jiných tradičních pokrmů – polévka! Polévka je grunt a o Vánocích to platí dvojnásob. Většinou se na vánočním stole objevuje tradiční rybí. V některých rodinách ale najdete jiné recepty – třeba proto, že rybu každý nemá rád. Navíc rybí polévka se jedla až od poloviny 19. století. Tak která je ta pravá štědrovečerní polévka? No přeci ta, na které si nejvíce pochutnáte. Vyberte si z našich tří receptů – štědrovečerní polévka třikrát jinak.
Většina rodin nedá dopustit na klasickou rybí polévku. I ta má ale mnoho podob – klasický vývar se zeleninou, rozmixovaná či krémová.
Na některých stolech při Štědrém večeru najdete třeba čočkovou, hrachovou, fazolovou nebo houbovou. Kdo má předky nebo vazby na Slovensko, s chutí si dá zelnou.
Pokud toužíte po tradiční rybí polévce, klikněte sem.
Tady vám teď představím další tři recepty na štědrovečerní polévku.
Krémová rybí polévka
Když se spojí polévka a Štědrý den, většina z nás si vybaví rybí polévku. I ta může mít ale řadu podob. Teď se tedy podíváme na tu krémovou. Základem této polévku je stejně jako u tradiční rybí polévky vývar z kapřích hlav. Nakonec se ale zjemní smetanou a vznikne lahodná krémová polévka.
Suroviny
- Zbytky kapra na polévku – hlava, kosti, vnitřnosti
- 2 ks mrkve
- polovina celeru
- 1 ks petržel
- cibule
- máslo
- mouka hladká
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- smetana ke šlehání 200 ml
- petrželka
- rohlíky, housky
Příprava
Očistěte kapří hlavy, zbavte je žaber a vařte asi půl hodiny s jednou mrkví a kusem celeru (další kus si nechte na později).
Vývar sceďte, hlavy, případně kosti oberte a maso nechte chladnout.
V dalším hrnci rozehřejte máslo, zbytek zeleniny pokrájejte najemno a zprudka osmažte.
Zaprašte moukou a dozlatova opečte. Přidejte vývar, osolte, dejte koření a vařte dalších asi 20 minut.
Do polévky vsypte obrané maso, vlijte smetanu. Můžete ještě dochutit kapkou citronové šťávy.
Podávejte s osmaženými kousky housky či rohlíku a posypané petrželkou.
Hrachová polévka
V některých regionech stále převládá na Vánoce hrachová polévka. I když možná většina z nás si pod hrachovou polévkou představí zelené „cosi“ ze školní jídelny, dobře a poctivě udělaná hrachová polévka je opravdová lahůdka.
Suroviny
- 500 g sušený hrách (přes noc namočený ve studené vodě)
- 1 litr kuřecí nebo zeleninový vývar
- 100 g anglická slanina
- 100 ml smetana ke šlehání
- sůl, majoránka, česnek
- máslo
- hladká mouka
Příprava
Zceďte hrách a dejte vařit v nové osolené vodě. Vařte, dokud nebude měkký, což může trvat i hodinu.
V jiném hrnci si udělejte jíšku. Na másle osmažte mouku a zalijte vývarem. Přidejte k němu zcezený hrách a rozmixujte (nebo pasírujte hrách přes síto). Přidejte majoránku, případně ještě sůl a česnek, podle chuti.
Na pánvi osmažte slaninu a přidejte do polévky, stejně jako smetanu. Promíchejte.
Podávejte s osmaženými kousky pečiva.
Houbová polévka
Zkuste na Štědrý den změnu. Jako národ houbařů určitě doma najdete pár sušených hub a k polévce už nejsou potřeba žádné extra suroviny, které byste doma nenašli.
Suroviny
- 250 g brambor
- petržel
- cibule
- máslo
- dvě hrsti sušených hub
- hladká mouka
- smetana ke šlehání
- kmín a sůl
Příprava
Nejprve si uvaříme vývar, jakýkoliv – zeleninový, kuřecí nebo hovězí.
Do něj pak vložíme nakrájenou zeleninu najemno, houby a koření – tedy kmín a sůl.
V malém kastrůlku připravíme jíšku. Nejprve rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a necháme zezlátnout. Pak nalijeme smetanu, krátce povaříme, dokud se suroviny nespojí a smetana nezhoustne.
Přelijeme do polévky a zamícháme.