Tato francouzská čočková polévka je něco jiného, než na co jste zvyklí. Má tolik chuti a dokonalou strukturu. Je nemožné, aby se nestala oblíbenou rodinnou polévkou.
Čočka Puy je klíčem k tomu, aby tato polévka měla správnou strukturu a chuť. Tato odrůda pochází z francouzské oblasti Le Puy a má obzvlášť zemitou, lehce peprnou chuť, která je pro zeleninové polévky a dušená jídla jako stvořená. Čočka Puy navíc při vaření lépe drží tvar než většina ostatních druhů čočky. Je prostě ideální volbou, pokud nemáte rádi kašovitou čočku v polévce.
Pokud jste čočku Puy nesehnali, nevadí! Polévka bude výborná i s klasickou zelenou čočkou!
K přípravě vydatné a zdravé polévky plné vitamínů a vlákniny potřebujete jen hrstku ingrediencí.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 pórky nakrájené na plátky (pouze bílé a světle zelené části)
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájený na kostičky
- 1 středně velký pastiňák, nakrájený na kostičky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nasekané
- 350 g čočky puy, propláchnuté (může být klasická zelená čočka)
- 75 ml suchého červeného vína (nebo 2 lžíce červeného vinného octa)
- 2 bobkové listy
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- Hrst čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a na středním plameni 4-5 minut smažte cibuli, dokud nezesklovatí.
Přidejte pórek, mrkev, celer a pastinák a za občasného míchání restujte 10 minut.
Jakmile zelenina změkne, přidejte česnek a čerstvý tymián a vařte další minutu, dokud se nerozvoní.
Přidejte čočku, červené víno, bobkové listy a zeleninový vývar a promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 30 minut, dokud čočka nezměkne.
Čočková polévka je téměř hotová! Vmíchejte čerstvou petrželku, podle chuti okořeňte a podávejte s oblíbeným křupavým chlebem, posypaným další čerstvou petrželkou a případně s trochou olivového oleje.