Čočková polévka je grunt – tuto verzi po francouzsku si zamilujete

čočková polévka

Tato francouzská čočková polévka je něco jiného, než na co jste zvyklí. Má tolik chuti a dokonalou strukturu. Je nemožné, aby se nestala oblíbenou rodinnou polévkou.

Čočka Puy je klíčem k tomu, aby tato polévka měla správnou strukturu a chuť. Tato odrůda pochází z francouzské oblasti Le Puy a má obzvlášť zemitou, lehce peprnou chuť, která je pro zeleninové polévky a dušená jídla jako stvořená. Čočka Puy navíc při vaření lépe drží tvar než většina ostatních druhů čočky. Je prostě ideální volbou, pokud nemáte rádi kašovitou čočku v polévce.

Pokud jste čočku Puy nesehnali, nevadí! Polévka bude výborná i s klasickou zelenou čočkou!

K přípravě vydatné a zdravé polévky plné vitamínů a vlákniny potřebujete jen hrstku ingrediencí.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 pórky nakrájené na plátky (pouze bílé a světle zelené části)
  • 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
  • 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 středně velký pastiňák, nakrájený na kostičky
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nasekané
  • 350 g čočky puy, propláchnuté (může být klasická zelená čočka)
  • 75 ml suchého červeného vína (nebo 2 lžíce červeného vinného octa)
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • Hrst čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a na středním plameni 4-5 minut smažte cibuli, dokud nezesklovatí.

Přidejte pórek, mrkev, celer a pastinák a za občasného míchání restujte 10 minut.

Jakmile zelenina změkne, přidejte česnek a čerstvý tymián a vařte další minutu, dokud se nerozvoní.

Zdroj: skinnyspatula.com

Přidejte čočku, červené víno, bobkové listy a zeleninový vývar a promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 30 minut, dokud čočka nezměkne.

Čočková polévka je téměř hotová! Vmíchejte čerstvou petrželku, podle chuti okořeňte a podávejte s oblíbeným křupavým chlebem, posypaným další čerstvou petrželkou a případně s trochou olivového oleje.