Mrkev je rostlina z čeledi petrželovitých s peřenosečnými zelenými listy a oranžovým kořenem, který lze jíst syrový i vařený. Nejčastěji se vyskytující mrkev má zpravidla dlouhý, úzký, válcovitý kuželovitý kořen, ale vyskytují se i jiné odrůdy, které mohou být tlusté a krátké nebo mají fialovou, žlutou nebo bílou barvu. Mrkev má sladkou chuť a je jednou z nejoblíbenějších univerzálních kořenových zelenin.
Délka mrkve se může pohybovat od 2 palců do 2 až 3 stop, ale při sklizni pro prodej čerstvé tržní mrkve je obvykle dlouhá 8 až 9 palců. Zralejší mrkev se používá ke zpracování. Má vysoký obsah cukru a vlákniny a je vynikajícím zdrojem karotenu, který dává mrkvi jasně oranžovou barvu. Je také dobrým zdrojem dalších živin, jako je draslík, vápník, hořčík, vitamin A a kyselina listová.
Použití
Mrkev se může jíst syrová nebo vařená. Syrová se konzumuje jako svačina nebo předkrm, nakrájená na plátky, nasekaná nebo nastrouhaná se přidává do salátů. Vařit ji lze různými způsoby, například vařením, dušením, smažením, pečením nebo grilováním. Vařená se konzumuje jako samostatná příloha nebo se vaří s jinou zeleninou. Často se také přidává do dalších pokrmů např. nákypy, quiche, omelety, polévky a dušená jídla. Díky sladké chuti je také oblíbenou přísadou při pečení koláčů, buchet, chleba a sušenek.
Jak mrkev pěstovat a jakou koupit v obchodě?
Mrkev je v obchodech s potravinami k dostání po celý rok, ale při pěstování se jí nejlépe daří v chladném počasí. Vysaďte ji brzy na jaře, aby byla připravena ke sklizni před nejteplejšími letními dny, nebo ji vysaďte koncem léta po skončení nejteplejšího období a skliďte ji na podzim.
Při výběru se zaměřte na mrkev, která má stejnou barvu od shora dolů a jejíž slupka je hladká a bez prasklin. Může být u korunky mírně zelená, ale tmavé zbarvení u korunky značí, že stárne. Obecně jsou snadno dostupné mrkve dlouhé a štíhlé, ale existují i odrůdy, které jsou krátké a tlusté. Ať už kupujete jakoukoli odrůdu, všechny mrkve by měly mít stejnou velikost, tvar a barvu. Při výběru mrkve, která má ještě připojené stonky, vybírejte ty, které mají čerstvě vypadající zelené části. Vyhněte se mrkvím, které začaly klíčit, mají skvrny, měkké skvrny nebo velké zelené plochy na korunce, a mrkvím, které jsou ochablé.
Skladování mrkve
Při správném skladování lze mrkev skladovat v chladničce až měsíc. Abyste zabránili kondenzaci vlhkosti, zabalte ji do papírové utěrky a poté ji vložte do sáčku v chladničce nebo použijte děrovaný plastový sáček. Nadměrná vlhkost by způsobila jejich hnilobu. Pokud má ještě zelené listy, odřízněte je 2 cm nad korunkou, aby z mrkve nevytáhly vlhkost. Neskladujte ji vedle ovoce produkujícího etylenový plyn, jako jsou jablka a hrušky. Plyn etylen, který uvolňují, urychluje proces zrání jiného ovoce a zeleniny. Mrkev lze také skladovat neumytou a zasypanou pískem. Pokud ji uskladníte v tmavém, chladném a dobře větraném prostoru, vydrží až 5 nebo 6 měsíců. Lze je také ponechat v zemi, přikrýt mulčem a používat podle potřeby, dokud nezačne půda mrznout. Mrkev lze také oloupat, nakrájet, blanšírovat a poté zmrazit, čímž se uchová přibližně rok.
Co s mrkví v kuchyni?
Mrkev lze jíst syrovou i vařenou, ale vařením se zvýrazní její přirozená sladkost. Vařením se také rozkládá vláknina obsažená v betakarotenu, takže je pro tělo lépe využitelná. Lze ji vařit několika způsoby. Mezi běžné metody patří vaření v páře, vaření, dušení, pečení, smažení, smažení za stálého míchání a mikrovlnná trouba. Měla by se však vařit pouze do změknutí, aby byla maximálně aromatická. Převařením se také mohou zničit některé živiny obsažené v mrkvi. Je důležité, aby mrkev, ať už celá, tyčinky, plátky nebo kostky, byla z kusů stejné velikosti, aby se mohla rovnoměrně uvařit.