Tradiční vánoční hrachovka

tradiční vánoční hrachovka

V každé rodině se na Štědrý den během slavnostní večeře podává jiná polévka. Někdo nedá dopustit na rybí polévku, někdo na zelňačku a někdo právě na hrachovku. Tradiční vánoční hrachovka patřila na štědrovečerní stůl už u našich předků. Je úžasně sytá, rychlá na přípravu a levná. A uvařit si ji můžete i na Štědrý den k obědu, anebo i jindy během roku. 

Hrách je dobrý pro zdraví

Hrách je luštěnina a jak všichni víme, luštěniny jsou zdravé. Podporuje imunitní systém, lepší trávení i funkce zraku. Podporuje také růst a vývoj kostí. Najdete v něm vitamíny A, B, C a E, vlákninu, spoustu bílkovin a minerální látky.

Co budete potřebovat

Hrachová polévka se tradičně vaří ze sušeného hrachu, který se nechá namočit. Takže bez sušeného hrachu se neobejdete. Kdybyste použili mražený nebo čerstvý hrášek, máte hráškovou polévku. Pak je dobré mít po ruce nějakou zeleninu a bylinky – mrkev a snítka čerstvých bylinek jako je petrželka, majoránka, oregano, bobkový list nebo saturejka.

Co dělá tuto hrachovou polévku sváteční a naprosto výtečnou, je přidaný vývar a máslová jíška. Vznikne chuťově dokonalá krémová stálá konzistence. Navíc jíšky je tam jen kousíček.

Závěrem

Až budete mít polévku hotovou, ozdobte ji krutonky (opečené kousky pečiva) a pro fajnšmekry ještě přidejte navrch opečenou slaninu. Mňam.

Suroviny

Na ozdobu

  • 2 ks housek nakrájené na kostičky (krutonky)
  • kousek slaniny

Příprava

Přeberte hrách a přes noc ho namočte do studené vody.

Druhý den ho v té samé vodě uvařte a přilijte k němu menší část vývaru. Přidejte mrkev, cibuli a snítky bylinek, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu.

Než se hrách dovaří, ve druhém hrnci rozpusťte máslo, zamíchejte do něj mouku a vytvořte jíšku. Zalijte druhou větší částí vývaru, pořádně rozmíchejte a nechte provařit. Prolisujte do toho česnek. Dejte trochu majoránky či saturejky.

Z hrnce s hrachem vyndejte bobkový list, a pokud jste dali čerstvé bylinky, slijte a propasírujte přes sítko. Nebo rozmixujte. Pak zalijte vývarem s jíškou a ještě chvíli provařte. Dochuťte podle potřeby a na závěr přidejte ještě lžíci másla. (Můžete také i přilít trochu smetany)

Podávejte s krutonky (nakrájené a osmažené houstičky) a s opečenou slaninou.