Bobkový list

Bobkový list se využívá sušený jako koření. Roste na vavřínu vznešeném (Laurus nobilis), který se hojně vyskytuje hlavně ve Středomoří. Největším producentem je Turecko. Vavřín vznešený je vysoký stálezelený strom. Sušené listy se využívají nejen v kuchyni, ale i při léčení. V minulosti byl opředen také řadou legend.

Například Řekové nebo Římané věřili, že je to posvátná rostlina, symbol vítězství, moudrosti a ochrany, a tak vavřínové koruny nasazovali na hlavu vítězům a císařům.

Bobkový list v kuchyni

Protože je původem ze Středomoří, je hojně využíván také ve středomořské kuchyni. Jídlu dodá výraznou specifickou chuť.  Používá se do omáček (u nás například svíčková, rajská), masových a rybích pokrmů, marinád nebo při nakládání zeleniny nebo hub.

Jakou má chuť?

Čerstvý je mírně nahořklý s nádechem citrusů. Po sušení je silně aromatický a podobá se tymiánu nebo oregánu. Skladujte nejlépe v uzavřené nádobě na suchém místě.

Bobkový list jako bylina

Ukrývá v sobě i léčebné účinky. Obsahuje totiž účinné látky jako bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitamíny (A, B, C či kyselinu listovou) a rozmanité minerály (např. vápník, selen, zinek, železo, hořčík nebo draslík).

Z listů můžete uvařit čaj, který má protizánětlivé a mírně sedativní účinky. Používá se na bolesti – například kloubů, hlavy, na křečové žíly, otoky nebo únavu. Také může pomoci proti nadýmání.

Použít se může i k aromaterapii nebo do koupele. Vyrábí se z něj i bylinné oleje. Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, trávení nebo chuť k jídlu.

Čaj z bobkového listu

Na 250 ml vroucí vody potřebujete 2 až 3 listy. Nechte louhovat asi 10 minut. Skvělý je s citronem a medem.

Tip:

Pokud sušený bobkový list dáte do pytlíčku a do skříně, odpuzuje moly.

Pěstování vavřínu vznešeného

Vypěstovat si ho můžete i doma v květináči nebo na zahradě. Má rád slunná místa, pravidelné zalévání a hnojení. Na zimu ho dejte někam, kde není méně než 10 stupňů. Každý rok ho také přesaďte do většího květináče, aby mohl dobře růst.