Majoránka zahradní je jednoletá nebo i vytrvalá bylina, nenáročná na pěstování. Oblíbená je v mnoha středomořských pokrmech. Používá se k dochucení polévek, omáček nebo mletých mas. Již dlouho se používá jako léčivá rostlina a obsahuje několik sloučenin, které mohou být zdraví prospěšné.
Co je majoránka?
Majoránka je aromatická bylina z čeledi mátovitých, která se již tisíce let pěstuje ve Středomoří, severní Africe a západní Asii. Je podobná oreganu, ale má jemnější a sladší chuť a často se používá k ozdobení salátů, polévek a masových pokrmů. Lze ji využít i čerstvou, silnější aroma má ale sušená.
Účinky
Majoránka má několik protizánětlivých a antimikrobiálních vlastností. V léčitelství se používá k léčbě různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, infekcí a bolestivé menstruace. Z čerstvých nebo sušených listů lze připravit čaj nebo extrakt.
Historie
Majoránku používali už ve starověku. Egypťané, Římané i Řekové ji ale spíše využívali v léčitelství než do pokrmů. Věřili, že má blahodárné účinky na trávení a využívala se i na otoky. Do Evropy se dostala zřejmě v 16. století v době křižáckých válek.
Jak přidat majoránku do jídelníčku
Tato bylina se obvykle používá v malém množství jako koření. Abyste pocítili její blahodárné účinky, budete možná muset pít její čaj nebo ji užívat ve formě doplňku stravy. Majoránku lze také přidat do olejů na vaření smícháním 1 polévkové lžíce (15 ml) vašeho oblíbeného oleje s 1 čajovou lžičkou (1 gram) majoránky. Tuto směs můžete použít ke každodennímu vaření nebo k marinování zeleniny a masa.
Při přípravě polévek nebo dušených pokrmů zkuste 2-3 polévkové lžíce (6-9 gramů) majoránky zabalit do malého kousku plátna a během vaření je namočit do hrnce.
Recepty
Bez majoránky se neobejde například bramboračka, gulášová polévka, bramboráky, karbanátky nebo sekaná.