Sůl je známá také jako chlorid sodný, obsahuje přibližně 40 % sodíku a 60 % chloridu. Ochucuje potraviny a používá se jako pojivo a stabilizátor. Je také konzervačním prostředkem potravin, protože v přítomnosti vysokého množství soli se bakteriím nedaří. Lidské tělo potřebuje malé množství sodíku k vedení nervových vzruchů, stahování a uvolňování svalů a udržování správné rovnováhy vody a minerálů.
Příliš mnoho soli
Příliš mnoho sodíku ve stravě však může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním a mrtvici. Může také způsobit ztráty vápníku, z něhož se část může vytrhávat z kostí. Většina Američanů denně zkonzumuje nejméně 1,5 čajové lžičky, tedy asi 3400 mg sodíku, což obsahuje mnohem více, než naše tělo potřebuje. Kojencům by se pak nemělo solit vůbec, naopak při nadměrném pocení je potřeba vyšší příjem soli.
Druhy soli
Na trhu najdeme například jodizovanou kuchyňskou, košer, mořskou či himalájskou sůl a další.
Zdroje soli
Sůl a sodík se přirozeně vyskytují rozpuštěné v mořské vodě nebo jako krystalická pevná látka v kamenné soli.
Sůl, kterou dnes konzumujeme, pochází převážně ze zpracovaných potravin a polotovarů v naší stravě, ale některé přírodní a nezpracované potraviny také obsahují sůl nebo sodík. Přirozeně se vyskytuje v mase, mořských plodech, vejcích, některé zelenině a mléčných výrobcích.
Využití
Kromě potravinářství má mnoho využití – například v chemickém, kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu. Nebo i jako posypová na silnice a chodníky.
Jak se vyrábí
Sůl je známá už od pradávna, do Česka putovala sůl po solných stezkách ze Saska nebo z Itálie. Kamenná sůl se těží v lomech nebo dolech, dále se upravuje a obohacuje jódem. Mořská se získává odpařováním, kdy se napustí kanály nebo nádrže a nechá se působit sluneční záření. Přirozeně obsahuje také jód.