Tato luxusní česneková polévka vás postaví na nohy – nejlepší recept!

Domácí česneková polévka

Domácí česneková polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek u nás, pokud chcete uvařit nejlepší, kterou jste kdy jedli, tak klíčem k úspěchu je pomalé vaření česneku a cibule na slabém ohni, aby se vyzdvihly jejich chutě – tento krok neuspěchejte. Poté je osmahněte a duste s kuřecím vývarem a den starou francouzskou bagetou.

Proč používat bagetu?

Tím, že použijeme starou bagetu, tak dojde k zahuštění polévky. Jde o techniku používanou v latinskoamerické kuchyni, která zde dobře funguje (a je skvělým využitím bagety, která už má svá nejlepší léta za sebou). Pokud chcete, můžete polévku doplnit také několika opečenými krutony, aby byla křupavá.

Jak můžete rozmixovat horkou polévku?

Před mixováním nechte polévku trochu vychladnout, jinak pára vytlačí horní část mixéru a rozstříkne ji po celé kuchyni. Můžete ji také rozmixovat ponorným mixérem v hrnci.

Doporučené párování

Experimentujte buď s červeným vínem, například s některým z ovocných vín z francouzské oblasti Corbières, nebo s bílým vínem, například s poměrně vysokým obsahem alkoholu z francouzského Côtes-du-Rhône nebo Côtes de Provence.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 kg cibule (asi 4 cibule), nakrájené na kousky
  • 4 velké hlavičky česneku, nakrájený
  • 2 litry kuřecího vývaru nebo bujónu
  • 1/2 den staré bagety, nakrájené na kousky
  • 1 bouquet garni: 6 stonků petržele, 9 větviček čerstvého tymiánu nebo 1 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 1 bobkový list
  • 1 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 šálky směsi smetany a mléka (half-and-half)
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • Krutony

Postup

  1. Olej a máslo rozehřejte ve velkém hrnci s těžkým dnem nebo v holandské troubě na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte cibuli a česnek. Hrnec přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud cibule a česnek nezměknou a nezačnou zlátnout, asi 30 minut. Odstraňte pokličku, zvyšte teplotu na mírnou a pokračujte ve vaření cibule a česneku, často míchejte, dokud cibule nezezlátne, asi o 10 minut déle.
  2. Přidejte do hrnce vývar, chléb, bouquet garni a sůl a přiveďte polévku k varu. Snižte teplotu a vařte asi 15 minut.
  3. Vyjměte bouquet garni a vyhoďte ho. Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo v mixéru či kuchyňském robotu (před mixováním v mixéru nebo kuchyňském robotu nechte polévku trochu vychladnout a mixujte ji po malých dávkách, aby pára nevytlačila víčko). Polévku sceďte zpět do hrnce. Přidejte směs smetany a mélka a pepř a znovu přiveďte k varu. Podávejte s krutony, pokud je máte rádi.

Doufáme, že vám tento recept na domácí česnekovou polévku bude chutnat. V každém případě nám dejte vědět do komentářů, jaký na něj máte názor a případně, jak tento recept ještě zdokonalit.