Bryndzové halušky – vstupte do světa lahodných tradic se slovenským pokladem. Tato autentická pochoutka přináší do vaší kuchyně chuťovou jízdu spojením jemně nastrouhaných brambor a lahodné bryndzy. V našem receptu využíváme tradiční postup, kdy se těsto tvaruje do malých halušek a vaří ve vroucí vodě. K tomu přidáváme křupavě osmaženou slaninu, která dodává jídlu výraznou chuť. S bryndzovým krémem, smetanou a zakysanou smetanou, vše podávané s čerstvou pažitkou, vzniká skvostný pokrm, který vám přinese chuťovou slast a ponoří vás do atmosféry slovenské kuchyně. Připravte se na nezapomenutelný zážitek s bryndzovými haluškami, které budou chutnat jako od pravé slovenské babičky. Dobrou chuť!
Suroviny:
Pro těsto
- 4 brambory
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g bryndza
- zakysaná smetana a šlehačka (podle chuti a konzistence)
- sůl
Pro dochucení a podávání
- 100 g slaniny
- čerstvá pažitka na ozdobení
Postup:
- Brambory oloupeme škrabkou a okamžitě je nastrouháme na jemno. Osladíme podle chuti a přidáme polohrubou mouku. Podle potřeby upravíme množství mouky, pokud je konzistence těsta příliš tekutá.
- Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu.
- Pro halušky je ideální použít speciální sítko s velkými otvory, známé jako „haluškovač“. V případě nedostupnosti můžeme těsto položit na prkénko a lžičkou nebo nožem odškrábnout malé kousky přímo do vroucí vody. Velikost halušek by neměla přesáhnout více než 0,5 x 0,5 cm. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch a následně je vylovíme pomocí sítka.
- Slaninu nakrájíme na menší kostky a necháme ji na pánvi na mírném plameni pomalu smažit, dokud není křupavá.
- Větší mísou smícháme bryndzu, smetanu a zakysanou smetanu. Dochutíme solí a přidáme trochu výpeku ze slaniny. Mějte na paměti, že slanina přidává do jídla sůl, takže sůl přidávejte podle své chuti.
- Smícháme bryndzu s haluškami a podáváme ozdobené s opečenou slaninou a posypané jemně nasekanou čerstvou pažitkou. Nejlepší jsou bryndzové halušky připravené a podávané čerstvé, při dalším ohřívání mohou ztratit vláčnost a šťávu.