Naučím vás jednoduchý domácí Baileys recept bez vaření. Smetana, whisky, vanilka, čokoláda a káva v kombinaci se slazeným kondenzovaným mlékem. Nepoznáte rozdíl od zakoupeného v obchodě.
Je to levnější než kupovat láhev a chutná to úžasně! Vše, co potřebujete, je mixér a několik ingrediencí, které už pravděpodobně máte po ruce.
Vychutnejte si tento irský krémový likér s ledem, přidejte si ho do kávy, nalijte na zmrzlinu, použijte ho do pečiva (koláče, muffiny, koblihy, cupcakes, brownies, koláče atd.) nebo ho darujte k svátkům a zvláštním příležitostem.
Co budete potřebovat na domácí Baileys recept bez vaření?
Whiskey – použil jsem irskou whiskey Jameson, klidně použijte svou oblíbenou značku.
Hustá smetana ke šlehání. Stejně dobře poslouží i půl šálku plnotučného mléka a půl šálku tučné smetany ke šlehání. Nepoužívejte pouze mléko, jinak váš nápoj nebude dostatečně krémový.
Slazené kondenzované mléko.
Čokoládový sirup – nebo čokoládová poleva.
Čistý vanilkový extrakt – nebo jiný extrakt, například mandlový, mátový a pomerančový. A co třeba skořice nebo dýňové koření :)?
Instantní kávový granulát – pro zvýraznění chuti kávy zvolte instantní espresso.
Jak připravit
Jednoduše smíchejte smetanu, slazené kondenzované mléko, instantní kávu, čokoládový sirup, vanilku a mixujte na nízkých otáčkách po dobu 30 sekund. Poté přidejte irskou whisky a mixujte ještě několik sekund. Hotovo!
TIP → Výkonné mixéry mohou při šlehání smetany směs srazit. Abyste tomu předešli, použijte nízkou rychlost a mixujte jen do spojení. Pokud se vám směs zdá sražená, jednoduše ji přeceďte přes sítko a přebytečné množství seškrábněte lžící.
Skladování
Z receptu vznikne asi 1 litr (4 šálky). Můžete jej nalít do 1 velké láhve nebo rozdělit do menších lahví. Uchovávejte ho v chladničce až 2 měsíce.
Suroviny
- 1 šálek (235 ml) smetany ke šlehání nebo polotučné smetany (15%)
- 1 plechovka (395 ml) slazeného kondenzovaného mléka
- 3 lžíce čokoládového sirupu
- 1 čajová lžička instantního kávového zrna
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1⅔ šálku (400 ml) irské whiskey
Příprava
Do misky dejte smetanu, slazené kondenzované mléko, instantní kávový granulát, čokoládový sirup, vanilku a 30 sekund mixujte při nízkých otáčkách.
Poté přidejte whiskey za chodu mixéru, při velmi nízkých otáčkách, a ještě několik vteřin míchejte.
Baileys Irish cream přelijte do sterilizovaných skleněných lahví s těsně přiléhajícím víčkem a uchovávejte v chladničce až 2 měsíce.
Před použitím dobře protřepejte.