Když se vracíme ze zimní procházky, vždycky už se těšíme, jak se zahřejeme u svařeného vína. Svařené víno má své kouzlo, jeho popíjení neodmyslitelně patří také na veškeré vánoční trhy.
Svařené víno je opravdu jednoduchý recept, přitom dokáže vykouzlit na vaší zmrzlé tváři úsměv a nejedno ledové srdce při něm pookřeje. Příprava trvá snad jen pár minut, provoní váš domov a vás zahřeje ale na dlouhou dobu. Takže co jiného připravit při chladných zimních večerech?
Svařené víno recept
Víno: Nemusíte utrácet za drahou láhev – postačí láhev suchého červeného nebo bílého vína střední třídy. (Nebo pokud děláte velkou dávku, vyberte i lepší krabicové víno!) Nejlepší víno pro svařené víno je trochu s ovocnou chutí. Doporučuji poohlédnout se po lahvi Zinfandelu, Merlotu nebo Grenache.
Brandy: Podobně jako u sangrie se i u svařeného vína tradičně přidává trocha likéru. Tradiční volbou je brandy, ale výbornou alternativou je také Cointreau (nebo jiný pomerančový likér) nebo tawny portské.
Čerstvé pomeranče: Jeden z nich nakrájíme na plátky a přidáme do vína, druhý můžete nakrájet a použít jako ozdobu, pokud chcete. (Abyste minimalizovali hořkost, doporučuji pomeranče před dušením ve víně oloupat.)
Skořice: Miluji přípravu svařeného vína se skořicovými tyčinkami, ale pokud máte po ruce mletou skořici, můžete ji přidat taky.
Koření na svaření: V jednotlivých zemích se ve svařeném víně liší, ale já mám nejraději celý hřebíček a badyán a možná i několik lusků kardamonu.
Sladidlo: Klidně přidejte své oblíbené sladidlo podle chuti. Cukr je klasika, ale já si raději přirozeně sladím javorovým sirupem nebo medem.
Suroviny
- 1 (750 ml) láhev suchého červeného vína
- 1/4 šálku brandy (nebo pomerančového likéru) – nemusí být, pokud nechcete
- 1 pomeranč nakrájený na kolečka (také oloupaný, pokud chcete méně hořký nápoj)
- 2 tyčinky skořice
- 8 celých hřebíčků
- 2 hvězdičky anýzu
- 2 až 4 polévkové lžíce cukru, medu nebo javorového sirupu podle chuti (nebo požadovaného sladidla)
- volitelné ozdoby: plátky citrusů (pomeranč, citron a/nebo limetka), další tyčinky skořice, další badyán.
Příprava
Smíchejte ingredience. Do velkého hrnce přidejte víno, brandy, plátky pomeranče, hřebíček, skořici, badyán a 2 lžíce sladidla a krátce promíchejte.
Vařte. Svařené víno vařte na středním stupni, dokud nedosáhne bodu varu. (Nenechte ho probublávat – nechcete, aby se alkohol vyvařil.) Snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte víno vařit nejméně 15 minut.
Přecedíme. Pomocí jemného sítka odstraňte a vyhoďte plátky pomeranče, hřebíček, tyčinky skořice a badyán. Ochutnejte svařené víno a v případě potřeby doslaďte.
Podávejte teplé v žáruvzdorných hrncích, doplněné oblíbenými ozdobami.