Obalovaný kapr spolu s bramborovým salátem je tradiční štědrovečerní večeře. Kapr na Vánoce je tradice nejen u nás, ale i v dalších zemích střední Evropy. Ryba je totiž symbolem křesťanství. Pravda, v mnoha rodinách najdete řízky nebo lososa, protože kapr má hodně kostí. Kapr je ale tradice, se kterým se pojí také několik vánočních zvyků – např. šupina pod talíř pro štěstí a bohatství. Takže se teď podíváme na to, jak připravit kapra.
Příprava
Maso musíme dobře předpřipravit, aby bylo ještě více chutné a jemné. Pokud koupíte celého kapra, příprava není úplně jednoduchá. Nejprve ho musíte očistit a vykuchat. A taky zabít. Ale do toho já se nepouštím, kupuji vždy už odborně zabitého. Od tradice mít kapra před Vánoci ve vaně už se spíše upouští. Chlorovaná voda není pro rybu zrovna ideální. Na stáncích můžete vždy požádat o odborné zabití i vykuchání a naporcování, pokud to sami nechcete dělat. Pokud si ale přinesete kapra domů v celku, byť zabitého, je nutná určitá příprava – jak tedy připravit kapra.
Jak se zbavit šupin
Šupiny můžete oškrábat od ocasu směrem k hlavě nebo odříznout nožem i s kožními pouzdry.
Kuchání
Rozřízněte břišní dutinu přesně mezi břišními ploutvemi tak, abyste neporušili vnitřnosti – tedy mělký řez jen špičkou nože. Zvláště si dejte pozor na žlučový váček, který je za hlavou.
Pak kapra rozevřete, rukou uvolněte blány, které vnitřnosti drží, a vnitřnosti opatrně vyndejte. Roztřiďte je na použitelné a nepoužitelné. Ty použitelné můžete využít na polévku, jsou to hlavně jikry, mlíčí a játra.
Pokud se na kuchání kapra necítíte nebo chcete ušetřit čas, pak můžete rovnou zakoupit chlazené kapří filety.
Jak naporcovat kapra
Nejprve odřízněte hlavu za skřelemi a ploutvemi a schovejte si ji na polévku. Pak je nejjednodušší porcovat na podkovy. Z těch pak odstraníte ploutve a větší kosti. Ostrým nožem rozdělte kapra na podkovy, vyhněte se místům, kde jsou silné kosti. Z podkovy pak odřízněte ploutve i s kostmi a páteř.
Skladování
Pokud skladujete čerstvého kapra, ideální je teplota v lednici od -1 do 5 stupňů. Kdyby byla teplota nižší, mohou se ve svalovině kapra tvořit krystalky ledu, které by maso narušily. V lednici vydrží nasolený jeden den, pokud ho pokapete citronem, i dva dny. Solte ze všech stran a můžete i trochu více, než jste zvyklí. Kapra předtím nejprve pod studenou vodou properte a osušte.
U nás nakládáme kapra vždy den předem ještě navíc s bobkovým listem a novým kořením. Koření jen volně položíme na kapra a necháme ho provonět.
Tradiční recept
Smažený kapr v trojoobale s bramborovým salátem je tradiční úprava vánočního kapra. Vyzkoušet ale můžete i netradiční recepty. Tak nejprve ten tradiční.
Suroviny
- naporcované podkovy
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- hladká mouka
- strouhanka
- olej (na smažení ideální řepkový nebo slunečnicový, nebo sádlo)
- citron
Příprava
Nejprve jsme nechali kapra v ledničce odležet, nejlépe pokapaného citronem a prosoleného.
Do misky dáme hladkou mouku, ve druhé rozšleháme vejce s mlékem, do třetí nasypeme strouhanku.
Podkovy postupně obalíme v mouce, vajíčku a strouhance.
V pánvi rozpálíme olej a kapra smažíme pozvolna a dozlatova po obou stranách. Poté vyndáme a položíme na kuchyňské papírové utěrky a necháme přebytečný tuk vsáknout do utěrky.
Servírujeme s plátky citronu, případně můžeme potřít trochou másla.
A jeden netradiční recept nejen na Vánoce
Ryby jsou zdravé, takže se nemusíte omezovat v jejich konzumaci jen na Vánoce. Tento recept můžete zkusit kdykoliv během roku. Tentokrát to bude kapr pečený v troubě, pečení je vždy zdravější varianta než smažení. Je to rychlý a jednoduchý recept.
Suroviny
- podkovy či filety
- kmín
- červená paprika
- cibule a česnek
- sůl
- máslo
Příprava
Nakrájíme cibuli a česnek a vložíme na dno pekáčku. Ten můžeme trochu vymazat máslem. Na cibuli a česnek rozložíme kapra, kterého jsme osolili, pokmínovali a poprášili červenou paprikou. Na něj položte plátky másla a dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Poté troubu stáhněte na nižší teplotu.
Pečte asi 30 minut, během pečení stále přelívejte rozpuštěným máslem a výpekem. Můžete přidat i trochu vody.