Kuřecí jatýrka rychle opečená na olivovém oleji a posypaná karamelizovanou cibulí jsou překvapivou pochoutkou. Kuřecí játra mají jemnou chuť, takže jsou dobrou volbou pro ty, kteří se vnitřnosti teprve chystají ochutnat. Smažená játra jsou pochoutkou, ale karamelizovaná cibulka jim navíc dodá skvělé aroma.
Co budete potřebovat?
K přípravě tohoto receptu na kuřecí játra potřebujete jen několik jednoduchých ingrediencí. Přesné údaje jsou uvedeny na kartě receptu níže.
Cibule: Játra rád zdobím karamelizovanou cibulí. Cibule je úžasně aromatická a játra opravdu zvýrazní. Dokonce bych řekl, že pokud nemáte cibuli po ruce, je lepší tento pokrm vůbec nedělat.
Čerstvá kuřecí játra: mám je mnohem raději než hovězí játra. Jsou jemnější chuti, mají příjemnou měkkou strukturu a nemají výraznou kovovou chuť typickou pro hovězí játra.
Olivový olej: Používám ho na smažení cibule i jater. Je výborný, ale má poměrně nízký bod zakouření. Vzhledem k tomu, že cibuli i játra vařím na středním ohni, věřím, že je to v pořádku, ale pokud o tom nejste přesvědčeni, můžete místo něj použít máslo nebo ghí.
Sůl a černý pepř: Pokud používáte jemnou sůl, měli byste její množství snížit, jinak by pokrm mohl být nakonec příliš slaný.
Postup ve zkratce
Jak tedy připravit kuřecí játra? Některé recepty používají obalování (například v mouce nebo strouhance), ale já je nepoužívám. Jednoduše je smažím na olivovém oleji. Podrobný návod na přípravu tohoto receptu je uveden níže. Zde jsou základní kroky.
Začněte tím, že oloupete a nakrájíte cibuli, rozdělíte plátky na kroužky a ty pak osmažíte na olivovém oleji dozlatova. Cibuli vyjměte na talíř a přikryjte ji, aby zůstala teplá (nebo ji vložte do trouby na nastavení „udržovat teplou“).
Připravte játra. Osušte je papírovými utěrkami, rozkrojte je na poloviny, ořízněte a vyhoďte viditelný tuk.
Na stejné pánvi usmažte játra. Posypte je solí a pepřem. Vařte je na středním ohni, dokud nezhnědnou, nenechávejte je příliš dlouho, ať nejsou zase vysušená.
Všimněte si, že pokud je přidáte na příliš rozpálenou pánev, játra se rozstříknou a dokonce prasknou. Proto dbejte na střední teplotu a nečekejte příliš dlouho, než je přidáte na pánev.
Varianty
Pokud chcete, můžete přidat více koření, například česnekový prášek, papriku nebo trochu kmínu. Protože však játra doplňuji smaženou cibulkou, která je VELMI aromatická, obvykle je dochucuji pouze solí a pepřem.
Návrhy na podávání
Kromě cibule je rád podávám se zelenou zeleninovou přílohou, která dodá talíři barvu. Často je tedy podávám s dušenou brokolicí, pečeným chřestem nebo pečenou růžičkovou kapustou.
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 0,5 kg čerstvých kuřecích jater
- ¼ lžičky černého pepře
Postup
- Oloupejte a nakrájejte cibuli. Plátky rozdělte na kolečka.
- Játra osušte papírovými utěrkami, rozkrojte je na poloviny, poté ořízněte a vyhoďte viditelný tuk. Po manipulaci se syrovými játry si dobře umyjte ruce.
- Olivový olej zahřívejte na středním plameni, dokud se nezačne třpytit, asi 2 minuty. Přidejte cibuli a posypte ji ½ lžičkou soli. Cibuli za častého míchání osmahněte dozlatova, asi 10 minut.
- Vyjměte cibuli na talíř a přikryjte ji, aby zůstala teplá, nebo ji vložte do mírně vyhřáté trouby.
- Na stejnou pánev přidejte očištěná kuřecí játra. Posypte je ½ lžičky soli a ¼ lžičky černého pepře.
- Játra smažte na středním ohni, dokud nezhnědnou, ale uprostřed nejsou příliš vysušená. Trvá tak 5 až 10 minut. Uvařená játra rozdělte na talíře, posypte je cibulí a podávejte.
Pokud vám zachutnala kuřecí játra, pak vyzkoušejte recept také na vepřovou slezinu.