Vepřová slezina na slanině

vepřová slezina

Možná jste vepřovou slezinu nikdy neochutnali. Není to příliš obvyklý pokrm, ale kdo má rád třeba jatýrka, určitě přijde na chuť i slezině. Vyzkoušejte skvělý recept vepřová slezina na slanině.

Řezníci vepřovou slezinu často využívají také do jitrnic nebo jelítek, zabijačkové polévky nebo guláše. Udělat se z ní dá ale třeba i paštika. Orestovaná slezina na slanině s rýží vás ale určitě také nadchne. Já jsem vyzkoušel teprve nedávno a určitě ne naposledy.

Co je slezina

Slezina je filtrační orgán, který vyřazuje staré, rozbité červené krvinky. Jako součást našeho imunitního systému je docela důležitá a pomáhá nás udržovat v kondici. Má vysoký obsah vitaminů B a C, železa a selenu.

Jak chutná?

Vepřové slezinky jsou trochu jemnější než játra, nemá tak křídovou nebo suchou strukturu jako játra, ani tak výraznou chuť. Nás slezinky nadchly více než játra.

Úprava

Pokud zakoupíte vepřové sleziny u řezníka, nejprve doma vyřízněte zbytek bránice, opláchněte a osušte.

Suroviny

Příprava

Slezinky očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.

Cibuli i slaninu také nakrájíme nadrobno.

Rozehřejeme na pánvi olej a slaninu dáme restovat, pak přidáme cibuli, lisovaný česnek a bobkové listy.

Po chvilce přihodíme proužky sleziny a restujeme. Osolíme, opepříme, dáme kmín a přikryjeme poklicí.

Dusíme ve vlastní šťávě cca 20 minut. (Pokud by se šťáva vyvařila, tak trochu podlijeme)

Vyndáme bobkové listy.

Ve vodě rozmícháme 1 až 2 lžíce mouky a zalijeme slezinky. Vaříme ještě dalších 15 minut.

Podáváme s rýží.