Smash burger, nebo-li česky splácnutý burger, je teď v módě. Jsou tenké a velmi rychle upečené. Tím si zachovávají šťavnatost uvnitř, ale na povrchu jsou krásně křupavé. Lze připravit na velké pánvi nebo na roštu grilu.
Proč musí být hovězí maso studené?
Na rozdíl od dobrého steaku, který nejprve necháme přejít do pokojové teploty, by měly být placičky na hamburgery předtím, než se dostanou na gril, dobře vychlazené. Pomůže to udržet tuk v mase a výsledkem bude šťavnatější burger.
Jaký je nejlepší lis na smash burger?
Nejlépe funguje plochý lis, aby byly placičky velmi tenké. Koupit tedy můžete přímo lis na burgery nebo můžete také maso přitlačit obracečkou. Práci vám usnadní také pergamenový papír.
Předpříprava
Protože jsou smash burgery nejlepší z chlazeného mletého hovězího masa, můžete je naporcovat a uložit do chladničky předem. Z mletého hovězího masa vyválejte kuličky, které pak přikryjte plastovou fólií a nechte v chladničce 1 až 2 dny.
Jak sestavit smash burger
- Spodní housku potřete omáčkou.
- Přidejte 3 plátky okurky
- Navrch dejte hromádku salátu
- Přidejte rajčata a cibuli, pokud je používáte
- Navrch dejte masové placičky a přiklopte horní houskou.
Co k tomu?
K smash burgru můžete podávat ještě grilovanou kukuřici, pečené bramborové klínky, hranolky nebo salát.
Suroviny
- 700 g mletého hovězího masa
- sůl přidaná podle chuti
- černý pepř podle chuti
- česnekový prášek nepovinný, přidaný podle chuti
- 4 plátky středně velkého sýra čedar
- Omáčka na hamburgery:
- 1/3 šálku majonézy
- 1 lžička žluté hořčice
- Přílohy:
- 4 burgerové housky
- 2 šálky ledového salátu rozdrobeného na kousky
- 1 velké rajče nakrájené na plátky
- 1/2 červené cibule nakrájené na tenká kolečka
- 2 nakládané okurky nakrájené na 12 plátků
Postup
- Rozdělte hovězí maso na 8 stejných porcí. Volně je srolujte do kuliček, které pak přikryjte a uložte do chladničky, zatímco připravujete zbývající přísady. Maso musí být při přípravě na grilu studené.
- Připravte přílohy a housky:
- Poté salát zbavte zvadlých listů, aby zůstal křupavý, a nakrájejte ho nadrobno. Nakrájejte rajčata, cibuli a okurky.
- Housky potřete máslem a opečte na středním ohni, dokud z máslem potřené strany nezezlátnou.
- Připravte burgery:
- Na pánvi zvýšíme teplotu na střední/vysokou. Na rozpálenou pánvičku položte 2-4 hamburgery. Rychle je přikryjte pergamenovým papírem a pevně je rozbijte na tenkou placičku.
- Jakmile jsou placičky rozmačkané, odlepte a vyhoďte pergamenový papír a placičky osolte, opepřete a posypte česnekovým práškem. Přidejte 1/2 lžičky omáčky na hamburgery. Vařte 2 minuty z první strany nebo dokud se nepropečou a na povrch nezačne vystupovat šťáva.
- Špachtlí obraťte. Smažte další 1 minutu. Polovinu placiček pokryjte plátkovým sýrem a druhou polovinu hamburgerů přiložte na sýr. Postup opakujte se zbývajícími hamburgery a přendejte je na talíř, jakmile se dopečou.
- Sestavte hamburgery:
- Na spodní část housky dejte omáčku. Navrch dejte 3 plátky okurky, rozdrobený hlávkový salát, 2 plátky rajčat a tenké plátky cibule. Přidejte dvojitou placičku a přiklopte houskou.
Milujete hamburgery? Tak zkuste třeba ještě tento kuřecí hamburger.