Všichni víme, že hovězí maso je v centru pozornosti, pokud jde o klasické hamburgery. Pokud jde o alternativy, losos, krůtí maso a zelenina často dostávají přednost. A to je škoda. Kuřecí hamburgery rozhodně nejsou suché, ani nudné, pokud je správně okořeníte a dáte správnou přílohu. Zkuste proto kuřecí burger s rukolou a zelným salátem.
Nejlepší tipy pro přípravu kuřecího burgeru
– Jak dlouho je mám vařit? Trik při přípravě dobrého kuřecího burgeru spočívá v hlídání doby vaření. Tento kuřecí burger s rukolou a zelným salátem se může rychle změnit ze šťavnatého na suché na kost. Smažení by mělo trvat asi 4 až 5 minut z každé strany, ale abyste se ujistili o propečenosti, použijte teploměr na maso: zkontrolujte, zda střed hamburgeru dosahuje cca 75 °C.
– Jak zabránit tomu, aby se mi kuřecí hamburgery nerozpadly? Vaše placičky by se měly během vaření spojit a držet pěkně pohromadě, ale doporučujeme s nimi během vaření zacházet opatrně. Během pečení s nimi příliš nehýbejte a při obracení buďte opatrní!
– Jak je mám posypat? Tyto hamburgery mají trochu netradiční obložení. Rukolu a zelný salát. Na zelný salát budete potřebovat červené zelí, cibuli a zálivku – ocet, cukr, citron, olej a sůl. Hamburger můžete podávat s grilovanými bramborami nebo hranolky.
Suroviny
- 1 kg mletého kuřecího masa
- 3/4 lžičky uzené papriky
- 1 stroužek česneku mletý
- 3 jarní cibulky najemno nasekané
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 plátky čedaru
- rukola
- zelný salát:
- 0,5 kg červeného zelí
- 2 ks mrkve
- 1 ks červené cibule
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 ml vinného octa
- 50 ml olivového oleje
- sůl
Postup
- Ve velké míse smíchejte kuřecí maso, papriku, česnek a zelenou cibulku a dochuťte solí a pepřem. Směs rozdělte na 4 placičky.
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte hamburgerové placičky a smažte je s jedním otočením, dokud nezezlátnou a teploměr zapíchnutý do středu nezaznamená 75°, 8 až 10 minut (jedna strana max. 5 minut). Navrch dejte čedar, přiklopte a smažte, dokud se nerozpustí, 2 minuty. Odstavte z ohně a přendejte hamburgery na talíř.
- Mezitím si udělejte zelný salát. Nakrouhejte zelí najemno, stejně tak mrkev a cibuli. Smíchejte v misce olej, ocet, cukr a citronovou šťávu a sůl a promíchejte se zelím, mrkví a cibulí.
- Na spodní housky naskládejte zelný salát, pak kuřecí hamburgery s čedarem, navrch dejte rukolu. Uzavřete horními houskami.
Vyzkoušejte i další netypické burgery – třeba tento losový.