Luxusní jablečný koláč vůbec nemusí být složitý. O tom vás hned přesvědčím. Nadýchané těsto, sladká jablka – to je skvělá kombinace k čaji nebo kávě.
Neuvěřitelně snadný recept
Tenhle koláč je takový superhrdina, který zachrání situaci, když nemáte moc času, ale chcete návštěvu oslnit. Velkorysá náplň z kořeněných jablek se uhnízdí mezi vrstvami zlatavého těsta a vše je zakončeno drobenkou, která je k nezaplacení. Smíchejte, navrstvěte, upečte a připravte se na symfonii chutí a textur, které zpívají v dokonalé harmonii.
Tento luxusní jablečný koláč se hodí pro každou příležitost: ať už se jedná o dezert ke slavnostní večeři, neformální setkání nebo nedělní rodinný brunch. Jeho vyvážené chutě osloví děti i dospělé, takže je to všeobecně oblíbený dezert, který pozvedne každé jídlo nebo oslavu.
Ingredience, které budete potřebovat na těsto
Na klasické lité těsto budete potřebovat polohrubou mouku, olej, vejce, cukr, prášek do pečiva a mléko.
Ingredience na jablečnou vrstvu
Jablka – hodí se jakýkoli druh. Nezapomeňte je nakrájet na tenké plátky o velikosti sousta.
Hnědý cukr – pro tento recept jsem použil hnědý cukr, protože chci, aby se mi jablečná „náplň“ krásně tmavě zbarvila. Zároveň dodá pokrmu karamelový nádech.
Citronová šťáva – zabrání oxidaci nakrájených jablek před vložením do trouby a také dodá pokrmu příjemný trpký nádech. Ingredience potřebné k přípravě jablečného koláče.
Směs na drobenku
Mouka – použila jsem celozrnnou mouku, bezlepková mouka bude také fungovat dobře.
Hnědý cukr – melasa obsažená v hnědém cukru se v troubě rozpustí a vytvoří na povrchu koláče krásnou tenkou cukrovou krustu.
Sůl – každý dobrý moučník je tak dobrý, jak dobrý je poměr cukru a soli.
Máslo – protože chceme, aby byla poleva drobivá, máslo do ní nakrájíme vidličkou.
Příprava je jednoduchá, upečte a na závěr posypte moučkovým cukrem.
Tipy odborníků
Připravte si jablka předem: Pokud máte málo času, můžete jablka oloupat, zbavit jádřinců a nakrájet na plátky den předem. Stačí je hodit do trochy citronové šťávy, aby nezhnědla.
Přísady při pokojové teplotě: Ujistěte se, že vejce a máslo mají pokojovou teplotu. Snadněji se promísí a vytvoří hladší těsto.
Nešetřete na drobence: Opravdu zapracujte máslo do mouky a hnědého cukru, abyste získali drobenku.
Otestujte propečenost: Teploty v troubě se mohou lišit. Koláč začněte kontrolovat po 35 minutách pomocí párátka. Pokud vyjde čistý, je vše v pořádku!
Nechte vychladnout: Vím, že je to lákavé, ale než se do koláče pustíte, nechte ho vychladnout. Chutě se tak spojí a lépe se krájí. Věřte mi, vyplatí se počkat.
Skladování
Po úplném vychladnutí dort pevně přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a v lednici vydrží krásně skladovat až 5 dní.
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 180 ml mléka
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru
- Jablečná směs
- 6 jablek oloupaných, zbavených jadřinců a nakrájených na plátky
- 3 lžíce hnědého cukru baleného
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- Drobenka
- ¾ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku hnědého cukru
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku másla nakrájeného na malé kousky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu na pečení. Vyložte pečicím papírem.
- Do mísy přidejte vejce a cukr a ručně nebo mixérem vyšlehejte do pěny. Pak přidejte mléko a olej a nakonec mouku a prášek. Nalijte do připravené formy.
- Ve středně velké míse smíchejte dohromady ingredience na jablečnou směs a rozetřete je na těsto.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, hnědý cukr a sůl na polevu a pomocí vidličky nebo mixéru na těsto vmíchejte máslo, dokud se směs nebude drobit. Použijte také prsty na promíchání. Posypte jablka a koláčové těsto.
- Pečte 35 minut až hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout. Podle potřeby posypte moučkovým cukrem.
Poznámky
Doba pečení se může lišit, proto je začněte kontrolovat po 35 minutách.
Volitelné přísady: Vlašské ořechy nebo pekanové ořechy dodají křupavost.
Návrh na servírování: Tento koláč se skvěle hodí k vanilkové zmrzlině nebo šlehačce. Vyzkoušejte také další naše jablečné koláče, třeba tento skvělý apple pie.