Také se předháníte s kamarády, kolik druhů cukroví na Vánoce napečete? Já už nějakou dobu své přátele nepřekvapuji tím, kolik jsme napekli druhů, ale tím, co jsme napekli. V kurzu jsou totiž netradiční recepty. A když někomu řeknete, že jste na Vánoce upekli škeble, bude na vás asi chvíli koukat s podivným výrazem.
Škeble jsou ale velice nenáročné vánoční cukroví a ke všemu ještě tak dobré. Zavděčíte se s ním všem. Není totiž tak sladké, respektive těsto není sladké vůbec a náplň trochu. Takže pak nemusíte mít výčitky, že jste zase zhřešili a jíte tolik sladkého. Jedinou nevýhodou je, že tohle cukroví je lepší nechat chvíli odležet, aby bylo správně vláčné. Třeba týden. Když ho ale sníte hned, tak se taky nic nestane.
Suroviny:
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla (nebo Hery)
- 1 větší vejce
- 1 polévková lžíce octa, nebo lze rozdělit na lžičku octa a lžičku vody
Ořechová náplň
- 150 g ořechů, 150 g krupicového cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce cukru
Na obalení
- moučkový a vanilkový cukr
Příprava
Vypracujte ze surovin těsto: Mouku smícháme se změklým máslem či tukem, přidáme vejce, ocet či vodu a rukama zpracujeme.
Těsto necháme dvě hodiny odpočinout v lednici.
Připravíme náplň: Namleté ořechy smícháme s cukrem, kakaem, vejcem a rumem. Měla by být tužší hmota, aby nevytékala.
Těsto vyválíme na placku a vykrájíme kolečka. Pokud máme formičky na taštičky, dáme do nich.
Přidáme lžičku náplně a uzavřeme formičku, nebo bez formiček kolečka přehneme a stlačíme na bocích.
Pečeme při 180°C, dokud nebudou růžové, což trvá asi deset minut.
Ještě teplé je obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.