Nejlepší vanilkové rohlíčky

nejlepší vanilkové rohlíčky

Jaké jsou ty nejlepší vanilkové rohlíčky? No ty, které jsou vláčné, křehké a na jazyku se přímo rozplývají. Recept, který najdete níže, se u nás dědí a předáváme ho dál a dál, protože pro nás je zkrátka nejlepší. Vánoce bez vanilkových rohlíčků si u nás nikdo neumí představit, a tak jich pečeme a pečeme, někdy až moc. Ale vždycky nic nezbyde.

Co je základem

K přípravě vanilkových rohlíčků není potřeba nic moc extra. Ale důležitý je ten poměr. Základem je mouka, moučkový cukr, mleté ořechy či mandle, máslo, žloutky. Jako všechna křehká těsta je dobré nechat ho v lednici odležet do druhého dne.

Kde se vzaly

Vanilkové rohlíčky patří vedle lineckého nebo perníčků k nejoblíbenějším druhům cukroví. Z řady domácností se během adventu line vůně vanilky, takže hned poznáte, co se to tam peče. Ale kde se vzaly? Údajně ve Vídni. Pekly se na oslavu vítězství rakouské armády nad Turky v 17. století. Dostaly tvar půlměsíce, který byl na turecké vlajce. No a pak se receptura dostala také do sousedních zemí, včetně Česka. No a tady jsme si je tak oblíbili, že je považujeme téměř za národní cukroví. Díky tvaru půlměsíce jsou rohlíčky také považovány údajně za předchůdce croissantu.

Tipy a triky
  • Sypké suroviny je dobré prosívat, zbavíte se hrudek.
  • Těsto nezpracovávejte moc dlouho, rohlíčky by pak při pečení praskaly.
  • Vanilkový cukr na obalení můžete zkusit vyrobit i svůj. Vanilkový lusk nakrájejte a dejte se 100 g cukru do mixéru. Pak ještě prosejte přes sítko.
  • Ve vanilkovém cukru obalujte spíše vychladlé, nebudou se tak lámat.
  • Při pečení hlídejte. Každá trouba peče trochu jinak a záleží tak někdy na každé minutě. I po upečení budou bledé, jen lehce narůžovělé.
  • Pokud jste začátečníci, pak dejte do těsta mleté mandle, s těstem se pak pracuje lépe.

Suroviny

Na obalení

Příprava

Předehřejte si troubu na 180 stupňů.

Z ingrediencí vypracujte těsto v robotu nebo ručně. Nejprve prosejte mouku a moučkový cukr. Přidejte ořechy, máslo pokojové teploty, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru a semínka z lusku. Vypracujte drobenku a pak kouli. Pracujte rychle, aby se těsto moc nezahřálo.

Zabalte do fólie a dejte do lednice. Na dvě hodiny minimálně nebo přes noc.

Pak vyndejte a nechte chvíli rozehřát.

Z bochánku odkrajujte stejné kousky a tvarujte rohlíčky na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte asi 8 minut – do růžova.

Nechte chvíli vychladnout a pak obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.