Citron

Citron je plod, který roste na citronovníku. Jsou trochu větší než slepičí vejce, mají žlutou barvu a kyselou chuť. Citrusy se pěstují v subtropech, protože mají rádi hodně světla a teplo. Pokud se pěstují severněji, tak ve velkém jedině ve sklenících, pro okrasu i doma či na slunném balkóně.

Největší producenti citronů jsou Indie, Čína, Mexiko, v Evropě Španělsko a Itálie.

Co obsahují

Dužnina je tvořena hlavně vodou, až z 87 procent. Citróny mají také velké množství kyseliny askorbové a citrónové, což způsobuje kyselou chuť. Také řadu vitamínů A, B, C a dalších látek, jako například draslík, hořčík, železo, zinek nebo fosfor. Dále obsahuje pektin, bioflavonoidy, vonné silice a sacharidy.

Léčivé účinky

Doporučuje se pít vodu z citronem nejen kvůli chuti, ale i pro jeho léčivé účinky. Obsahuje antioxidanty a rozpouští usazeniny v těle, hlavně ledvinách a játrech. Je také dobrý při detoxikaci organismu. Dokáže posílit imunitní systém díky vysokému obsahu vitaminu C, tepny, vlasy a nehty, pomáhá se zažíváním, působí preventivně proti křečovým žilám atd.

I když má kyselou chuť, v těle působí zásadotvorně a může tak paradoxně pomoci s překyselením žaludku a pálením žáhy.

Využití v kuchyni

Při chladných večerech nebo nachlazeních nikdo nepohrdne horkým čajem s medem a citronem. Osvěžující chuť citronu ale dokáže dodat šmrnc mnoha pokrmům. V létě můžete připravit jemný citronový cheesecake nebo citronovou babetu a k tomu domácí citronovou limonádu. Zakápnout citronem ale můžete i těstoviny s lososem a hráškem nebo přidat citron k pečenému kuřeti.

Využití v domácnosti

Citron lze využít i při úklidu v domácnosti. Třeba kuchyňský dřez se bude znovu krásně blyštit, pokud smícháte citronovou šťávu se solí nebo jedlou sodou, pastu rozetřete, nechte působit a pak omyjte vodou.