Bramborový salát neodmyslitelně patří k Vánocům. Je s tímto svátkem tak úzce spjat, že už si to ani neumíme představit jinak. Teda aspoň já si bez něj Vánoce představit neumím. Přitom na stole Čechoslováků se ale objevil až ve 20. letech 20. století a na vánoční štědrovečerní stůl se rozšířil zřejmě až ve 40. letech. To mě překvapilo, protože jsem měl pocit, že je tady s námi od nepaměti. Jak tedy vypadá takový bramborový salát od babičky?
Zajímalo mě, jak a v čem se třeba dnešní recepty liší. Dnes hodně lidí preferuje odlehčenou variantu s jogurtem či zakysanou smetanou, místo octa se objevuje také citrónová šťáva. Poctivý bramborový salát od babičky ale počítá jen s majonézou a octem. Jinak se ale příprava bramborového salátu příliš nezměnila. Stejné zůstalo i doporučení, že salát se připravuje už 23. prosince. Už naše babičky věděly, že odleželý chutná nejlépe.
Suroviny
- 1 kg brambor varný typ A
- 2 ks cibule
- 1 ks celer
- 2 ks mrkev
- 1 menší konzerva sterilovaného hrášku
- 1 lžička octa
- 5 ks kyselých okurek
- 250 ml majonézy
- sůl, pepř
Příprava
Brambory, nejlépe salátového typu, uvaříme ve slupce, ale ne úplně doměkka, aby se nerozpadly. Necháme je vychladnout. Nejlepší je, když je uvaříme den předem. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Nebo použijeme kolečkový kráječ.
Uvaříme kořenovou zeleninu, vychladlou nakrájíme též na malé kostky, maximálně 1 cm. Cibuly a okurky nakrájíme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme hrášek, ocet, majonézu, osolíme a opepříme podle chuti. Promícháme a necháme v chladu odležet. Nejlepší je totiž až druhý den.