Ohnuté či rovné? S čokoládovým nebo karamelovým krémem? Jaké pařížské rohlíčky jsou ty nejlepší? No samozřejmě ty, které si sami uděláte. Tady najdete osvědčený a prověřený recept, který před Vánoci připravujeme rok co rok. Bez pařížských rohlíčků si je už ani neumíme představit. Zmizí vždy tak rychle!
Přirozeně bezlepkové
Pařížské rohlíčky jsou luxusní cukroví, které možná na první pohled vypadá složitě, ale to rozhodně není. Sice možná není tak jednoduché jako linecké, ale věřím, že i tak ho může zvládnout každý. Tohle luxusní cukroví se skládá ze tří vrstev. První ořechové části, která se peče, z krému a z čokoládové polevy.
Kde se pařížské rohlíčky vzaly, to asi nikdo přesně neví. Možná vznikly jako zmenšenina pařížského dortu. Původně se do nich totiž dával jen pařížský krém. Ten ale může být pro někoho náročný, takže najdete spousty receptů na pařížské rohlíčky i s jinými krémy – třeba máslovými nebo žloutkovými.
Těsto na pařížské rohlíčky se v našem receptu dělá jen ze tří základních surovin – ořechy, cukr a bílky. Aby lépe těsto drželo, přidávám ale ještě trochu mandlové mouky, takže je to skvělé cukroví i pro celiaky.
Těsto vždy nechte odležet, ideálně přes noc.
Jaký krém?
Já miluji pařížský krém z ledových kaštanů, ale určitě dobře poslouží i hořká kvalitní čokoláda. Zvolit ale také můžete svůj oblíbený máslový nebo žloutkový krém.
Suroviny (asi na dva plechy)
Těsto
- 250 g cukru moučka
- 100 g vlašských ořechů mletých
- 100 g bílků
- 40 g mandlové mouky
Krém
- 200 ml smetana ke šlehání
- 4 ledové kaštany
Poleva
- 200 g hořké čokolády (min 50 %)
- 50 g másla
Příprava
Smíchejte všechny suroviny na těsto a vytvořte hladké těsto. Nechte do druhého dne odležet v lednici.
Pak přendejte do sáčku s hladkým otvorem asi 1 cm a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte rohlíčky. Nechte mezi nimi větší rozestupy, po upečení nabydou.
Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Sledujte, aby se nepřepekly. Poté nechte vychladnout a sundejte z plechu.
Ohřejeme smetanu, ale nevaříme. Nalámeme do ní kousky ledových kaštanů a necháme rozpustit. Můžeme případně promíchat tyčovým mixérem. Necháme vychladnout a pak dáme na noc do lednice. Vychlazenou smetanu ušleháme jako šlehačku.
Pak dejte do sáčku s vroubkovanou zdobičkou a ozdobte každý rohlíček. Pak dejte znovu vychladit do lednice, případně na chvíli do mrazáku. Jinak by krém tekl.
Na polevu si rozpusťte hořkou čokoládu s máslem. Nechte vychladnout a pak namáčejte rohlíčky.