Tradiční vánoční bramborový salát

bramborový salát

Máte nějaký konkrétní bramborový salát, který máte rádi? Speciální ingredience? Hořčici nebo majonézu? Vánoční bramborový salát!

Odhaduji, že odpovědi na tuto otázku se nebudou moc lišit. Většina národa českého prostě miluje vánoční bramborový salát a těšíme se na něj často celý rok. Každý z nás má jistě svůj lety prověřený rodinný recept, ale zkuste na chvilku opustit komfortní zónu a vyzkoušet ten můj.

Je úžasné, že je Čech a já mám možnost naučit se vařit tolik různých jídel z jeho země. Doufám, že se s vámi všemi časem podělím o mnoho dalších českých receptů. Několik receptů už na stránkách je, ale jsou starší a fotografie určitě potřebují aktualizovat.

Tento vánoční bramborový salát tvoří chutné brambory, mrkev, hrášek a koření. K tomu pořádná dávka majonézy nebo, pokud chcete salát trochu odlehčit, nařeďte ji půl na půl bílým jogurtem.

Celková doba přípravy:

2 hodiny

Suroviny:

  • 5 velkých brambor
  • 1 bílá cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 5 malých kyselých okurek (a trochu láku z nich)
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 4 nebo více lžic majonézy (lze částečně nahradit jogurtem)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 3 kusy celého nového koření
  • 2 bobkové listy
  • ½ čajové lžičky tymiánu

Postup:

Brambory uvařte se slupkou. Vejce vařte asi 10 minut. Když jsou vejce hotová, přidejte k nim také studenou vodu a nechte 5 až 10 minut odstát. Usnadníte si tak loupání.

Mrkev a celer uvařte v osolené vodě s celým černým pepřem; asi pět kusů. Přidejte také 3 kusy celého nového koření, dva bobkové listy a ½ lžičky tymiánu. Zeleninu vařte, dokud není hotová, ale stále pevná.

Brambory, vejce a zeleninu nechte zcela vychladnout. Oloupejte brambory a vejce. Vejce, brambory, mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky a zalijte trochou láku z okurek. Cibuli a okurky nakrájejte nadrobno.

Základem jsou brambory. Vyzkoušejte třeba odrůdu keřkovské rohlíčky.

Jemně smíchejte všechny ingredience včetně hrášku a postupně přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu a worcesterskou omáčku. Přimíchejte majonézu (nebo majonézu v kombinaci s bílým jogurtem).

Nechte v chladničce několik hodin odležet, ale nejlépe chutná, když se připraví večer předem.

Salát můžete použít jako přílohu ke smaženému kaprovi nebo namazat na chlebíčky.