Vejce jsou téměř ekvivalentem slova snídaně. Každý ví, že existuje více způsobů, jak si je připravit a já jich mám pro vás rovnou třináct!
Smažená vejce
1. Volské oko
Volská oka jsou jedním z nejznámějších způsobů přípravy. Chcete-li je připravit na sluníčku, rozklepněte vejce přímo do rozpálené pánve (ujistěte se, že je vymazaná máslem nebo sprejem na vaření) a nechte je vařit.
Jakmile se bílky uvaří, vyjměte je z pánve, aniž byste je obraceli. Tekuté žloutky, které jsou základem, jsou ideální k namáčení toastů a anglických muffinů.
2. Oboustranně smažená
Vejce rozklepněte do pánve a nechte ho smažit, dokud okraje lehce nezhnědnou. Poté ho otočte a nechte ho opéct i z druhé strany. Vaří se rychle, takže ho vyjměte z pánve, jakmile se objeví tenký bílý film zakrývající žloutek.
Po rozkrojení by měl být žloutek tekutý.
3. Smažená „nahniličko“
Vejce „nahněličko“se vaří o něco déle než ta „naměkko“. Usmažíte jednu stranu, obrátíte ji a usmažíte druhou stranu, dokud nejsou bílky zcela propečené.
Žloutek je stále tekutý, ale okraje jsou hnědší, bílek je důkladněji propečený a vrstva, která pokrývá žloutek, je o něco silnější.
4. Natvrdo
Vejce se usmaží, obrátí a znovu usmaží, ale tentokrát se druhá strana smaží mnohem déle. Obvykle tak dlouho, dokud nejsou žloutek i bílek zcela propečené.
Někteří lidé při vaření vajec natvrdo také rozbíjejí žloutky. To lze snadno provést tak, že těsně před otočením vejce do žloutku píchnete vidličkou nebo špachtlí.
Protože jsou natvrdo uvařená až do konce a nejsou tekutá, jsou ideální volbou pro smažený vaječný sendvič!
Vařená vejce
5. Natvrdo
Od smažených vajec se nyní dostáváme k vejcím vařeným. Slovo „tvrdý“ ve slově „natvrdo“ se vztahuje ke konzistenci bílku a žloutku po uvaření vajec.
Vejce natvrdo se připravují neuvěřitelně snadno. Stačí naplnit hrnec vroucí vodou (tolik, aby je přesahovala asi o dva centimetry) a vařit nerozklepnutá asi deset až dvanáct minut.
Než budete moci vejce uvařená natvrdo jíst, je třeba je zchladit a oloupat z nich skořápku. Snadno to provedete tak, že je po uvaření přenesete do mísy s ledovou vodou.
Jakmile jsou vychladlá, jemně s nimi poklepejte o tvrdý povrch, aby skořápka praskla. To umožní snadné oloupání. Vejce uvařená natvrdo můžete uložit do chladničky pro pozdější použití. My je rádi pokapeme olivovým olejem a posypeme solí a pepřem!
6. Plněná
Plněná vejce jsou způsob přípravy a podávání vajec uvařených natvrdo. Po uvaření, vychladnutí a oloupání vajec je podélně rozkrojte napůl a malou lžičkou vyjměte žloutky.
Poté všechny žloutky smíchejte spolu s dalšími přísadami, jako je majonéza a hořčice. Existuje několik způsobů přípravy plněných vajec, takže experimentujte a zjistěte, co vám nejvíce chutná!
Přimíchejte oblíbené koření, například papriku, žloutkovou směs zchlaďte a pak ji lžící vraťte zpět do bílků. Mňam! Plněná vejce jsou skvělým doplňkem pro jakoukoli společenskou událost.
7. Naměkko
Vejce naměkko nejsou tak oblíbená jako natvrdo, ale jsou stejně chutná!
Místo toho, abyste je vařili až do konce, zkraťte dobu jejich vaření na přibližně šest minut. Tím zajistíte, že bílky budou uvařené, ale žloutky zůstanou řídké.
Vejce naměkko se výborně hodí jako příloha k toastům a někdy se jedí přímo ze skořápky a podávají se v malých kalíšcích ve tvaru vajíčka.
Míchaná vejce
8. Míchaná natvrdo
Míchaná vejce jsou pravděpodobně králem všech vajec. Jsou jedním z nejběžnějších způsobů přípravy vajec v restauracích a často se podávají se slaninou, klobásou, hašišovými bramborami a toasty. Jejich příprava je také velmi snadná.
Míchaná vejce znamenají, že se žloutek a bílek před vařením ušlehají dohromady. Míchaná natvrdo se smaží na pánvi a podávají se zcela suchá.
9. Míchaná naměkko
Měkká míchaná vejce jsou stejná jako míchaná natvrdo, jen se vaří kratší dobu a na středním ohni. Měkká míchaná vejce jsou mnohem vlhčí než míchaná natvrdo a jsou o něco řidší.
Vaří se RYCHLE, takže pokud chcete připravit skvělá měkká míchaná vejce, dbejte na to, aby se na vymaštěné pánvi neustále pohybovala a neodstupovala od pánve.
Pokud je necháte vařit příliš dlouho nebo je budete vařit na vyšší než střední teplotě, rychle se změní v míchaná natvrdo.
Do míchaných vajec rádi přimícháváme další ingredience, například kuřecí maso, špenát, strouhaný sýr, houby, klobásu a rajčata.
10. Omeleta
Omelety jsou nekonečně přizpůsobivou variací tradičních míchaných vajec. Omelety jsou míchaná vejce, která se uvaří do stabilizované podoby a naplní se nejrůznějšími přísadami včetně masa, sýrů, zeleniny, bylinek a koření.
Omeleta se překlopí zpět na sebe, čímž se lahodné ingredience uzavřou uvnitř. Někteří lidé rádi po přeložení omelety její vrchní část opečou.
Frittata je v podstatě otevřená omeleta. Je stále plná ingrediencí, ale není přeložená přes sebe. Vidíte? Je to úplně jiné.
Další způsoby přípravy vajec
11. Podlévaná
Podlévání je způsob přípravy pokrmů, při kterém se jídlo během vaření průběžně polévá šťávou nebo tukem, aby zůstalo vlhké.
Jedním ze snadných způsobů, jak podlít vejce, je osmažit je na rozpuštěném másle a průběžně nabírat máslo na povrch. Díky tomu se horní část propeče, aniž byste ho museli obracet, jako je tomu u vajec na povrchu.
Pokud máslo na vejce nalijete dostatečně rychle, můžete ho uvařit celé, než začnou hnědnout bílky. Tohoto výsledku lze dosáhnout také pošírováním vajec. Když už jsme u toho…
12. Pošírovaná vejce
Vaří se bez skořápky ve vroucí vodě. Pošírování vajec je o něco náročnější než jiné způsoby přípravy, ale s dostatečnou praxí je také poměrně snadné.
Začněte tím, že rozklepnete vejce do hrnečku a v nepřilnavém hrnci zahřejete asi jeden a půl litru vody k varu.
Jakmile voda začne mírně bublat, nalijte do ní trochu octa, udělejte pomocí měchačky vodní vír a opatrně je vylijte do hrnce. Nechte je plavat ve vodě a vařte je asi tři minuty. Po uplynutí tří minut opatrně vyjměte pošírované vejce z hrnce pomocí děrované lžíce.
Můžete je buď ihned sníst, nebo je vložit do ledové vody a uložit do chladničky až na osm hodin.
Pošírovaná se často podávají se šunkou nebo slaninou na opečeném anglickém muffinu potřeném holandskou omáčkou a vytvářejí tak nekonečně oblíbená vejce Benedikt.
Florentine je méně masitá verze benediktinských vajec, která šunku nahrazuje špenátem. Nebo můžete mít svůj koláč a jíst ho také, stačí přidat špenát pod šunku. Obojí je naprosto přijatelné (my bychom to nikdy neodsuzovali).
13. Vejce po Francouzsku
Neboli Oeuf de Cocotte se obvykle pečou v nádobě s plochým dnem spolu s máslem a dalšími ingrediencemi, dokud nejsou bílky propečené a žloutky stále tekuté. Většinou se podávají v nádobě, ve které byla upečena.