Tymián

Tymián je jedním z hrdinů v kuchyni. Používám ho několikrát týdně. O této nepostradatelné kuchyňské bylince se toho ale dá zjistit spousta. Pojďme se o tymiánu dozvědět vše.

Je to stálezelená vytrvalá bylina. Druh, který používáme v kuchyni, se jmenuje Thymus Vulgaris, ale běžně se setkáte s jeho prostým názvem tymián. Existuje také Thymus citriodorus, který se v kulinářství používá také pod běžnějším názvem citronový nebo pomerančový.

Kromě těchto dvou existuje v čeledi ještě několik dalších, ale ty se v kuchyni používají jen zřídka.

Jak roste?

Tymián roste jako nízký, hustý půdopokryvný keř. Stonky jsou dřevnaté a listy světle až tmavě zelené. Nový často vysazujete během jara a pak obvykle vydrží mnoho dalších let. Má rád teplá a slunná místa a dobře propustnou půdu.

Lze tymián pěstovat?

Určitě! Jednoduše kupte rostlinu a zasadit ji na zahradu nebo do květináče. Zalévejte ji, když je potřeba, a jen jí věnujte trochu lásky. Nejlepší na tymiánu je, že je stálezelený, takže ho můžete sbírat čerstvý po celý rok.

Tymián je pro mě jednou z těch nepostradatelných věcí v kuchyni. Stejně jako česnek, citron, petržel a olivový olej. Když vařím, tu a tam ho do něčeho přihodím, a to každý týden.

Tymián si můžete vypěstovat a usušit na zimu.

Ale co o této skvělé bylince vlastně vím a jak se s ní opravdu vaří? Budu upřímný, nikdy jsem o něm moc nepřemýšlel. Pojďme si tedy udělat malý průzkum a zjistit víc. Začnu tím, že vám prozradím, jak já osobně s touto skvělou bylinkou rád vařím, dám odkaz na několik receptů, kde se tymián používá nebo může používat. Poté proberu několik faktů, které může být zábavné znát. Vše připraveno? Dobře, jdeme na to!

Jak vařím s tymiánem

Tymián je pro mě jako bylinka trochu zvláštní. Používám ho pořád, ale málokdy hraje hlavní roli. Je spíše podpůrnou chutí a bylinkou. Protože mám zahrádku, většinou mám doma čerstvý , a tak ho obvykle používám.

Jeho chuť je jemná, ale zároveň téměř výrazná. Pro mě má zemité tóny v kombinaci s lesem a smrkem. Představte si ho jako méně agresivního bratrance rozmarýnu. I když se k rozmarýnu skvěle hodí.

Tymián je součástí tradiční francouzské směsi bylin Herbes de Provence a používá se také v Bouquet Garni. Tyto dva způsoby použití hodně napovídají o tom, jak ho používat sami. Myslete na podzimní středomořská jídla. Dušené maso a zapékané pokrmy. Cokoli s vepřovým masem, smažené ryby, polévky, teplé sendviče.