Brambory jsou nejoblíbenější hlíznatá zelenina na světě. Existuje ve stovkách odrůd, které se liší velikostí, tvarem, chutí, barvou a obsahem škrobu.
Brambory obsahují 20 % nestravitelného škrobu, proto je nutné je před konzumací nějakým způsobem tepelně upravit. Lze je vařit téměř jakýmkoli způsobem. Vyrábějí se z nich také komerční výrobky, jako jsou bramborové lupínky, instantní bramborová kaše, konzervované nové brambory a mnoho mražených výrobků včetně hranolků, bramboráků a plněných pečených brambor.
Brambory se často podávají jako příloha k masu a drůbeži. Používají se také jako významná složka mnoha pokrmů, např. dušených brambor, polévek, bramboráků a dalších jídel.
Některé odrůdy jsou vhodnější pro určité účely než jiné. Například červené brambory, které jsou nejlepší pro vaření a jiné jsou zas nejlepší pro smažení a pečení.
Při výběru vybírejte ty, které jsou pevné a baculaté. Vyhněte se těm, které mají svraštělou slupku, klíčky, hnědé skvrny a zelené skvrny.
Skladujte brambory na chladném a suchém místě. Při pokojové teplotě vydrží až dva týdny, při skladování v chladu i déle. Pokud jste je zakoupili v plastovém sáčku, vyjměte je ze sáčku a vložte do košíku. Budou tak mít správnou cirkulaci vzduchu. Papírový pytel je vhodnější než plastový, protože plast zachycuje vlhkost. Neskladujte je v chladničce, protože nízké teploty přemění škroby na cukr a brambory budou sladké a po uvaření získají tmavou barvu. Neskladujte je s cibulí, plyn, který cibule uvolňuje, urychluje rozklad brambor.
Jak nakupovat
Při výběru vybírejte ty, které jsou pevné a malé až středně velké. Raději vezměte ty, které mají podobnou velikost, aby se rovnoměrně uvařily. Vyhněte se těm, které mají svraštělou slupku, měkká nebo rozpadlá místa nebo jiné vady. Špatná místa na bramborách lze odkrojit, ale zkažená nebo nahnědlá černá skvrna již může způsobit, že brambory mají nepříjemnou chuť.
Příprava brambor
Slupka brambor se konzumuje, takže je lze připravovat se slupkou nebo bez ní. To, zda slupky oloupete, nebo ponecháte, závisí na osobních preferencích. Dále pak na typu připravovaného pokrmu a pokynech pro přípravu v receptu.