Bramborový salát je tradiční přílohou na Štědrý den ke smaženému kapru nebo řízku. I když si tento pokrm spojujeme s Vánoci, připravit si ho můžete kdykoliv během roku. Skvěle se také hodí na chlebíčky.
U nás děláme bramborový salát na Vánoce opravdu ve velkém. Skvěle totiž chutná i uleželý z lednice druhý den i třetí den.
Verzí na bramborový salát je opravdu mnoho, přidat či ubrat ingredience můžete podle své chuti. Majonézu lze také vyměnit za bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, nebo namíchat půl na půl. Experimentovat tady můžete podle fantazie.
Protože se jedná o bramborový salát, výběr brambor je důležitý. Zakupte ty salátové, anebo odrůdu keřkovské rohlíčky, které jsou skvělou variantou do salátů. Také v hrnci hlídejte, aby se nerozvařily, pak by se v salátu příliš rozpadaly. Měly by být pevnější. Skvělý tip je také uvařit brambory jeden den dopředu. Pokud je necháte ve slupce, budou se hůře loupat, ale zachovají si vůni. Já vždy volím kompromis, uvařím den dopředu, nechám hodinu vychladnout a pak vlažné loupu.
Suroviny
- 2 kg salátových brambor
- 1 ks celer
- 2 ks cibule
- 4 vejce
- 4 ks mrkve
- 3 ks petržel
- 1 konzerva sterilovaného hrášku
- 12 lžic majonézy /nebo jogurtu, nebo půl na půl/
- 4 lžičky plnotučné hořčice
- 10 ks sterilovaných okurek
- 2 lžíce láku z okurek
Příprava
Den dopředu uvaříme brambory ve slupce. Vlažné oloupeme a necháme v chladu do druhého dne.
V den přípravy uvaříme vejce a kořenovou zeleninu, ne úplně doměkka, necháme ji vychladnout.
Zeleninu, včetně brambor, nakrájíme na kostky max. 1 cm. Najemno nakrájíme cibuli a okurky. Z hrášku slejeme nálev a spolu se zeleninou dáme do mísy.
Přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a lák z okurek. Nakonec nakrájená vejce a jemně promícháme.
Tip na závěr
Do salátu můžete ještě nastrouhat jablko nebo místo láku z okurek použijte citronovou šťávu.