Dostali jste při sledování pořadu Peče celá země taky chuť na Vánočku? Vánočka je tradiční české vánoční sladké pečivo. Ale myslím, že není nic špatného na tom, dopřát si ji i kdykoliv mimo vánoční čas. Kousek vánočky mi připadá jako úžasná snídaně!
Vánočka naštěstí nepotřebuje žádné fantastické ingredience. Ve skutečnosti už možná většinu z nich máte! Nejdůležitější z nich je pak určitě máslo, které jí dodá skvělou chuť.
Díky jakým ingrediencím je vánočka měkká a vláčná?
Máslo, žloutky, mléko a smetana dodávají těstu vláčnost. Díky velkému množství másla je vánočka poměrně kyprá, připomíná rohlík.
Jaká je symbolika vánočky?
Tři copy představují Ježíška v jesličkách, protože se jedná o vánoční moučník. Každý bochník vánočky se vyrábí z devíti pramenů těsta spletených do tří samostatných copů. Spodní čtyři prameny představují čtyři klíčové živly země: oheň, vodu, zemi a vzduch. Tři prostřední prameny představují tři vlastnosti člověka: rozum, vůli a cit (emoce). Horní dvě vlákna představují dvě vlastnosti, které nás přibližují k Bohu: lásku a poznání.
Tradice
Protože je vánočka složitá na přípravu, vzniklo mnoho zvyků, které mají pekařům „pomoci“ k dokonalému bochníku. Ačkoli tyto zvyky nezaručí, že se vám bochník povede, možná se budete bavit, když některé z nich vyzkoušíte!
Vánočku uměla upéct jen paní domu. (Možná byla nejzkušenější pekařkou v domě!).
Musela nosit bílou zástěru a při pečení s nikým nemluvit. (Soustředila se.)
Při kynutí těsta měla poskakovat, aby těsto lépe vykynulo. (Kynoucímu těstu to moc nepomůže, ale procvičí vás to.)
Jak uplést vánočku?
Rozdělte těsto na devět dílů a každý z nich rozválejte na provaz.
Dva nejdelší prameny stočte k sobě a tři nejkratší spleťte dohromady. Zbývající čtyři prameny zapleťte do čtyřpramenného copu. To provedete tak, že pramen 4 překřížíte přes pramen 3 a pramen 2 přes pramen 1. Postup opakujte, dokud není celý bochník upletený.
Boční stranou ruky udělejte podélně důlek podél každého copu, poté je potřete rozšlehaným vejcem a naskládejte je na sebe, přičemž největší z nich položte na dno.
Vánočku nechte kynout, dokud není na dotek pružná, asi 1 hodinu. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte při 220°C asi 35 minut.
Vánočku nechte zcela vychladnout a poté ji posypte moučkovým cukrem. Nakrájejte a vychutnejte si s šálkem horkého kakaa!
Celková doba přípravy:
3 a půl hodiny
Suroviny:
- 3 ⅓ hrnků hladké mouky
- ¾ hrnku chlebové mouky nebo polohrubé mouky
- 3 čajové lžičky rychle působícího droždí
- 1 lžička soli
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
- ½ šálku másla, rozpuštěného a vychlazeného
- 3 velké žloutky
- hrst rozinek
- ½ šálku plnotučného mléka
- ½ šálku husté smetany ke šlehání
- 2/3 šálku vody, pokojová teplota
Na zdobení
- 1 velké rozšlehané vejce
- ¼ šálku plátkovaných nebo sekaných mandlí
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup:
V malém hrnci smíchejte mléko a smetanu a zahřejte směs na 40°C.
Do mísy mixéru nasypte obě mouky a přidejte sůl a droždí.
Přidejte cukr, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky a rozinky a mixujte pádlem při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
Postupně přilévejte mléko a udržujte mixér na nízkých otáčkách, poté totéž provádějte s vodou, dokud nevznikne měkké, lepivé těsto. V závislosti na značce mouky a vlhkosti vzduchu nemusíte potřebovat všechnu tekutinu, nebo můžete potřebovat trochu více.
Přepněte na hnětací hák a hněťte na středně nízkých otáčkách, dokud těsto neprojde testem, asi 4 minuty. Test provedete tak, že oddělíte hrudku a roztáhnete ji, dokud není průsvitná, aniž by se roztrhla.
Vytvarujte z něj kouli, pevně ji přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě kynout, dokud se její velikost téměř nezdvojnásobí, přibližně 1 ½-2 hodiny.
Pletení
Plech vyložte pečícím papírem.
Vyklopte těsto na velmi velkou, lehce pomoučenou dřevěnou desku. Rozdělte ho na dva díly, jeden asi na 60 % těsta a druhý na 40 %. Větší kus nakrájejte na pět stejných dílů a menší kus na čtyři stejné díly.
Každý kousek opatrně srolujte do provazu.
Provazy rozdělte do tří skupin. Do jedné skupiny dejte 2 nejdelší prameny a do druhé 3 nejkratší. Zbývající 4 prameny tvoří třetí skupinu.
Skupinu 4 pramenů položte vedle sebe a nahoře je spojte. Přilepte je k pracovní ploše pevným přitlačením palcem. Představte si, že prameny jsou očíslovány zleva doprava od 1 do 4. Přeložte 4 přes 3, pak přeložte 2 přes 1. Nový pramen 2 překřižte přes pramen 3. Toto pořadí opakujte, dokud není celý bochník upletený.
Položte cop na plech a boční stranou ruky vytvořte uprostřed copu podélné údolí. Údolí potřete rozšlehaným vejcem.
Položte skupinu 3 pramenů vedle sebe a zapleťte cop. Konce zašpičatíme, aby se utěsnily, a uprostřed uděláme údolí jako předtím. Nový cop položte na předchozí a dbejte na to, aby byl uprostřed. Údolí potřete rozšlehaným vejcem.
Oba zbývající prameny srolujte tak, aby byly jen o pár centimetrů delší než bochník, a pak je pevně stočte k sobě. Přiložte ho na bochník a konce copu zastrčte pod zbylé dva copy.
Plech přikryjte utěrkou nebo igelitovou fólií a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout. Bochánek je připraven k pečení, když těsto při jemném šťouchnutí špičkou prstu pomalu pruží.
Pečení
Asi 10 minut před dokynutím chleba předehřejte troubu na 220°C.
Vánočku jemně potřete rozšlehaným vejcem. Plech položte na další plech, aby se nepřipaloval.
Pečte uprostřed trouby asi 45-50 minut. Pokud bochník příliš ztmavne, přikryjte ho alobalem. Chléb pečte, dokud nebude mít vnitřní teplotu 180°C.
Vánočku nechte zcela vychladnout na mřížce, asi 2 hodiny.
Poprašte ho moučkovým cukrem ze síta, aby vypadal jako sníh. Vánočku podávejte nakrájený na plátky se spoustou másla.