Vánočka jako z Peče celá země

vánočka

Dostali jste při sledování pořadu Peče celá země taky chuť na Vánočku? Vánočka je tradiční české vánoční sladké pečivo. Ale myslím, že není nic špatného na tom, dopřát si ji i kdykoliv mimo vánoční čas. Kousek vánočky mi připadá jako úžasná snídaně!

Vánočka naštěstí nepotřebuje žádné fantastické ingredience. Ve skutečnosti už možná většinu z nich máte! Nejdůležitější z nich je pak určitě máslo, které jí dodá skvělou chuť.

Díky jakým ingrediencím je vánočka měkká a vláčná?

Máslo, žloutky, mléko a smetana dodávají těstu vláčnost. Díky velkému množství másla je vánočka poměrně kyprá, připomíná rohlík.

Jaká je symbolika vánočky?

Tři copy představují Ježíška v jesličkách, protože se jedná o vánoční moučník. Každý bochník vánočky se vyrábí z devíti pramenů těsta spletených do tří samostatných copů. Spodní čtyři prameny představují čtyři klíčové živly země: oheň, vodu, zemi a vzduch. Tři prostřední prameny představují tři vlastnosti člověka: rozum, vůli a cit (emoce). Horní dvě vlákna představují dvě vlastnosti, které nás přibližují k Bohu: lásku a poznání.

Tradice

Protože je vánočka složitá na přípravu, vzniklo mnoho zvyků, které mají pekařům „pomoci“ k dokonalému bochníku.  Ačkoli tyto zvyky nezaručí, že se vám bochník povede, možná se budete bavit, když některé z nich vyzkoušíte!

Vánočku uměla upéct jen paní domu. (Možná byla nejzkušenější pekařkou v domě!).

Musela nosit bílou zástěru a při pečení s nikým nemluvit.  (Soustředila se.)

Při kynutí těsta měla poskakovat, aby těsto lépe vykynulo.  (Kynoucímu těstu to moc nepomůže, ale procvičí vás to.)

Jak uplést vánočku?

Rozdělte těsto na devět dílů a každý z nich rozválejte na provaz.

Dva nejdelší prameny stočte k sobě a tři nejkratší spleťte dohromady. Zbývající čtyři prameny zapleťte do čtyřpramenného copu. To provedete tak, že pramen 4 překřížíte přes pramen 3 a pramen 2 přes pramen 1. Postup opakujte, dokud není celý bochník upletený.

Boční stranou ruky udělejte podélně důlek podél každého copu, poté je potřete rozšlehaným vejcem a naskládejte je na sebe, přičemž největší z nich položte na dno.

Vánočku nechte kynout, dokud není na dotek pružná, asi 1 hodinu. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte při 220°C asi 35 minut.

Vánočku nechte zcela vychladnout a poté ji posypte moučkovým cukrem.  Nakrájejte a vychutnejte si s šálkem horkého kakaa!

Celková doba přípravy:

3 a půl hodiny

Suroviny:

  • 3 ⅓ hrnků hladké mouky
  • ¾ hrnku chlebové mouky nebo polohrubé mouky
  • 3 čajové lžičky rychle působícího droždí
  • 1 lžička soli
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
  • ½ šálku másla, rozpuštěného a vychlazeného
  • 3 velké žloutky
  • hrst rozinek
  • ½ šálku plnotučného mléka
  • ½ šálku husté smetany ke šlehání
  • 2/3 šálku vody, pokojová teplota

Na zdobení

  • 1 velké rozšlehané vejce
  • ¼ šálku plátkovaných nebo sekaných mandlí
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup:

V malém hrnci smíchejte mléko a smetanu a zahřejte směs na 40°C.

Do mísy mixéru nasypte obě mouky a přidejte sůl a droždí.

Přidejte cukr, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky a rozinky a mixujte pádlem při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.

Postupně přilévejte mléko a udržujte mixér na nízkých otáčkách, poté totéž provádějte s vodou, dokud nevznikne měkké, lepivé těsto.  V závislosti na značce mouky a vlhkosti vzduchu nemusíte potřebovat všechnu tekutinu, nebo můžete potřebovat trochu více.

Přepněte na hnětací hák a hněťte na středně nízkých otáčkách, dokud těsto neprojde testem, asi 4 minuty.  Test provedete tak, že oddělíte hrudku a roztáhnete ji, dokud není průsvitná, aniž by se roztrhla.

Vytvarujte z něj kouli, pevně ji přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě kynout, dokud se její velikost téměř nezdvojnásobí, přibližně 1 ½-2 hodiny.

Aby byla vánočka vláčná, musí správně nakynout.

Pletení

Plech vyložte pečícím papírem.

Vyklopte těsto na velmi velkou, lehce pomoučenou dřevěnou desku.  Rozdělte ho na dva díly, jeden asi na 60 % těsta a druhý na 40 %.  Větší kus nakrájejte na pět stejných dílů a menší kus na čtyři stejné díly.

Každý kousek opatrně srolujte do provazu.

Provazy rozdělte do tří skupin.  Do jedné skupiny dejte 2 nejdelší prameny a do druhé 3 nejkratší.  Zbývající 4 prameny tvoří třetí skupinu.

Skupinu 4 pramenů položte vedle sebe a nahoře je spojte.  Přilepte je k pracovní ploše pevným přitlačením palcem.  Představte si, že prameny jsou očíslovány zleva doprava od 1 do 4. Přeložte 4 přes 3, pak přeložte 2 přes 1. Nový pramen 2 překřižte přes pramen 3.  Toto pořadí opakujte, dokud není celý bochník upletený.

Položte cop na plech a boční stranou ruky vytvořte uprostřed copu podélné údolí.  Údolí potřete rozšlehaným vejcem.

Položte skupinu 3 pramenů vedle sebe a zapleťte cop.  Konce zašpičatíme, aby se utěsnily, a uprostřed uděláme údolí jako předtím.  Nový cop položte na předchozí a dbejte na to, aby byl uprostřed.  Údolí potřete rozšlehaným vejcem.

Oba zbývající prameny srolujte tak, aby byly jen o pár centimetrů delší než bochník, a pak je pevně stočte k sobě.  Přiložte ho na bochník a konce copu zastrčte pod zbylé dva copy.

Plech přikryjte utěrkou nebo igelitovou fólií a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.  Bochánek je připraven k pečení, když těsto při jemném šťouchnutí špičkou prstu pomalu pruží.

Pečení

Asi 10 minut před dokynutím chleba předehřejte troubu na 220°C.

Vánočku jemně potřete rozšlehaným vejcem.  Plech položte na další plech, aby se nepřipaloval.

Pečte uprostřed trouby asi 45-50 minut.  Pokud bochník příliš ztmavne, přikryjte ho alobalem.  Chléb pečte, dokud nebude mít vnitřní teplotu 180°C.

Vánočku nechte zcela vychladnout na mřížce, asi 2 hodiny.

Poprašte ho moučkovým cukrem ze síta, aby vypadal jako sníh. Vánočku podávejte nakrájený na plátky se spoustou másla.