Vosí hnízda, po kterých se hned zapráší

vosí hnízda jsou vánoční klasika

Vosí hnízda jsou přesně tím typem cukroví, kterého není nikdy dost. Znáte to: přinesete na stůl talířek vánočního cukroví, objeví se několik hbitých rukou a náhle je o jeden druh méně. Můžete se vsadit, že pokud byla na stole vosí hnízda, zmizela právě ona. Do jednoho! Vosí hnízda jsou zkrátka jedním z nejoblíbenějších nepečených vánočních cukroví u nás.

Vosí hnízda jsou nepečeným vánočním cukrovím a není jich zkrátka nikdy dost. Připravují se až krátce před Vánocemi a na stole zkrátka nikdy nevydrží příliš dlouho! Málo je jich možná také proto, že jsou poměrně pracná. Dodáte-li si však odvahy a pustíte se do nich, nebudete určitě litovat.

Jak na to nejlepší těsto na vosí hnízda?

Těsto na Vosí hnízda se připravuje z rozdrcených piškotů, moučkového cukru, másla, tmavého kakaa, rumu a bílků. Existuje také verze s mletými ořechy, obvykle vlašskými. Příprava těsta je velmi snadná: suroviny se v míse míchají rukama, dokud nevznikne hladké, pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny odpočívat v lednici. Pokud byste těsto v chladničce nenechali proležet, nebylo by dostatečně pevné a úly by se při výrobě velmi snadno rozpadaly.

Kouzlo vosích hnízd je v rumové náplni

I když existuje nespočet variant receptury rumového krému, já používám recept, na který potřebuji jen 4 suroviny: máslo změklé na pokojovou teplotu, vanilkovou esenci, moučkový cukr a tuzemský rum. To je vše a chutná to fantasticky! Vše rozmixujte do hladkého krému a máte hotovo. Aby se ingredience rumového krému dobře spojily, potřebujete velmi měkké máslo. Pokud použijete studené máslo přímo z lednice, budete mít v krému hrudky.

Celková doba přípravy :

2 hodiny a 45 minut

Suroviny:

Těsto na včelí úly:

  • 1 a ⅔ hrnku drcených piškotů
  • 120 g moučkového cukru
  • 85 g másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce tuzemského rumu
  • 1 bílek

Rumový krém:

  • 120 g másla (změklého).
  • ⅓ šálku moučkového cukru
  • vanilková esence
  • 1 polévková lžíce tuzemského rumu

Piškotový základ:

  • dětské piškoty
  • ½ šálku moučkového cukru

Postup:

Příprava těsta na vosí hnízda:

Vypracujeme hladké těsto ze všech ingrediencí, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň dvě hodiny (ideálně přes noc).

Rumový krém:

Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. Máslo utřeme do pěny, přidáme moučkový cukr, vanilkovou esenci a rum. Všechny ingredience dobře promíchejte v hladký, hedvábný krém.

Sestavování:

Vezměte kousek těsta a vytvořte z něj kuličku o velikosti vlašského ořechu. Několikrát ji zmáčkněte v ruce, aby změkla.

Těsto obalte ze všech stran v moučkovém cukru a vložte do tvořítka na vosí hnízda. Vařečkou udělejte doprostřed těsta díru a naplňte ji rumovým krémem. Díru zakryjte piškotem a vosí hnízdo opatrně vyjměte z tvořítka.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Z tohoto receptu získáte asi 30 vosích hnízd.