Vosí hnízda jsou přesně tím typem cukroví, kterého není nikdy dost. Znáte to: přinesete na stůl talířek vánočního cukroví, objeví se několik hbitých rukou a náhle je o jeden druh méně. Můžete se vsadit, že pokud byla na stole vosí hnízda, zmizela právě ona. Do jednoho! Vosí hnízda jsou zkrátka jedním z nejoblíbenějších nepečených vánočních cukroví u nás.
Vosí hnízda jsou nepečeným vánočním cukrovím a není jich zkrátka nikdy dost. Připravují se až krátce před Vánocemi a na stole zkrátka nikdy nevydrží příliš dlouho! Málo je jich možná také proto, že jsou poměrně pracná. Dodáte-li si však odvahy a pustíte se do nich, nebudete určitě litovat.
Jak na to nejlepší těsto na vosí hnízda?
Těsto na Vosí hnízda se připravuje z rozdrcených piškotů, moučkového cukru, másla, tmavého kakaa, rumu a bílků. Existuje také verze s mletými ořechy, obvykle vlašskými. Příprava těsta je velmi snadná: suroviny se v míse míchají rukama, dokud nevznikne hladké, pevné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny odpočívat v lednici. Pokud byste těsto v chladničce nenechali proležet, nebylo by dostatečně pevné a úly by se při výrobě velmi snadno rozpadaly.
Kouzlo vosích hnízd je v rumové náplni
I když existuje nespočet variant receptury rumového krému, já používám recept, na který potřebuji jen 4 suroviny: máslo změklé na pokojovou teplotu, vanilkovou esenci, moučkový cukr a tuzemský rum. To je vše a chutná to fantasticky! Vše rozmixujte do hladkého krému a máte hotovo. Aby se ingredience rumového krému dobře spojily, potřebujete velmi měkké máslo. Pokud použijete studené máslo přímo z lednice, budete mít v krému hrudky.
Celková doba přípravy :
2 hodiny a 45 minut
Suroviny:
Těsto na včelí úly:
- 1 a ⅔ hrnku drcených piškotů
- 120 g moučkového cukru
- 85 g másla
- 2 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce tuzemského rumu
- 1 bílek
Rumový krém:
- 120 g másla (změklého).
- ⅓ šálku moučkového cukru
- vanilková esence
- 1 polévková lžíce tuzemského rumu
Piškotový základ:
- dětské piškoty
- ½ šálku moučkového cukru
Postup:
Příprava těsta na vosí hnízda:
Vypracujeme hladké těsto ze všech ingrediencí, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout v chladničce alespoň dvě hodiny (ideálně přes noc).
Rumový krém:
Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. Máslo utřeme do pěny, přidáme moučkový cukr, vanilkovou esenci a rum. Všechny ingredience dobře promíchejte v hladký, hedvábný krém.
Sestavování:
Vezměte kousek těsta a vytvořte z něj kuličku o velikosti vlašského ořechu. Několikrát ji zmáčkněte v ruce, aby změkla.
Těsto obalte ze všech stran v moučkovém cukru a vložte do tvořítka na vosí hnízda. Vařečkou udělejte doprostřed těsta díru a naplňte ji rumovým krémem. Díru zakryjte piškotem a vosí hnízdo opatrně vyjměte z tvořítka.
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Z tohoto receptu získáte asi 30 vosích hnízd.