Co dělat, aby se vánočka nerozjela

Co dělat, aby se vánočka nerozjela

Měli jste krásně upletenou, nakynutou vánočku, ale po vytažený z trouby se vám tak trochu rozjela? Tady vám dám pár tipů, aby se vám to příště už nestalo. Tak tedy co dělat, aby se vánočka nerozjela?

  1. Základem jsou poctivé suroviny – kostka čerstvého droždí je vždy lepší než sušené.
  2. Chce to čas – na vánočku si udělejte klid, těsto kyne i tři hodiny.
  3. Pokud pletete ze 4, 3 a 2 pramenů a skládáte je na sebe, pak po upletení prvního patra do něj udělejte hřbetem ruky důlek a potřete ho bílkem, pak upleťte druhé patro ze 3 pramenů a vložte na první patro. I u druhého patra udělejte opatrně důlek, potřete bílkem a pak nasaďte poslední patro ze 2 pramenů. Ty na konci podtočte pod celou vánočku.
  4. Zafixujte vánočku špejlemi, podélně na třech místech.
  5. Upletenou vánočku nechte ještě další hodinu kynout.
  6. Potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Do trouby dejte hrnek s vodou, těsto pak nevyschne.
  8. Pečte nejprve na 230 stupňů po dobu 10 minut, neotvírejte dvířka trouby, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dopečte.
  9. Po upečení ji nedávejte rychle schladit někam do studena, klesla by. Nechte ji při pokojové teplotě.
  10. Nekrájejte ji teplou, ale až úplně vychladlou.  

Recept a postup na pletení najdete zde: