Chuť polévky bude záviset na surovinách, které do ní dáte. Vyplatí se na tradiční vánoční rybí polévce nešetřit, abyste měli opravdu silný a chutný vývar. Takže co patří do rybí polévky? Určitě ty části ryby, které se nehodí k obalování, tedy kapří hlava, skelet, vnitřnosti a jiné části. Pak je potřeba kořenová zelenina (cibule, mrkev, celer, petržel) a koření. Poté zahušťujeme jíškou z másla a mouky. Nakonec osmažíme kostičky housky.
Jaké koření do rybí polévky?
Pokud vaříte rybí vývar, pak přidejte celý černý pepř, nové koření a bobkový list a sůl. Už uvařenou polévku můžete dochutit případně ještě trochou soli a pepře a špetkou muškátového oříšku.
Jak dlouho vařit rybí hlavy na polévku?
Rybí hlavy jsou základem dobrého vývaru, je na nich dost masa, abychom získali tu správnou chuť. Než je ale dáte vařit, musíte z nich odstranit skřele, tedy ty části, které chrání žábry. Polévka by pak mohla být hořká, a to určitě nechcete. Pak hlavy pořádně propláchněte, i několikrát a odstraňte všechny šupiny. Hlavy vaříme kolem 30 – 45 minut, poté je vyndáme a vychladlé obereme. Maso bez kostí vložíme zpět do vývaru.
Čím dochutit rybí polévku?
Pokud už máme rybí vývar hotový a zdá se vám chuť ještě méně výrazná, pak můžeme dochutit solí a pepřem, případně špetkou muškátového oříšku, přidat také můžeme zapražené jikry a mlíčí. Po nalití do talíře posypeme nasekanou petrželkou a osmaženými krutony. Někdo také nakonec přidává smetanu pro zjemnění. Klasická rybí polévka jako vývar se ale obejde bez ní.
Jak odstranit hořkost z rybí polévky?
Pokud vaříte vývar také z vnitřností a sami si kapra kucháte, musíte si dávat pozor, abyste neprotrhli žluč. I po jediné vyteklé kapce by polévka zhořkla. Pokud vám žluč vyteče, rychle vše omyjte pod studenou vodou. Do polévky se nesmí dostat, jinak ji můžete vylít. Také se z kapřích hlav odstraňují skřele, aby polévka nebyla hořká.
Celý recept na tradiční vánoční rybí polévku zde.