Vítejte v kuchařském ráji, kde se setkává jednoduchost s bohatou chutí, to je naše krémová květáková polévka. Kombinace jemně vařeného květáku, nastrouhané mrkve a aromatického celeru vytváří symfonii chutí v každé lžíci. Naše květáková polévka se vyznačuje sametovou konzistencí, která je obohacena pikantními tóny pálivého pepře a chilli. Připojte se k nám na cestě za kulinářským potěšením, které si zamilujete hned od první lžíce!
Suroviny:
- 1 středně velká hlavička květáku rozebraná na růžičky
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
- 1/4 šálku nakrájeného celeru
- 2-1/2 šálku vody
- 2 lžičky kuřecího bujónu nebo 1 kostka zeleninového bujónu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 2 šálky 2% mléka
- 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
- 1/2 až 1 lžička pálivé pepřové omáčky, nepovinně
Postup:
V holandské troubě či litinovém hrnci smíchejte květák, mrkev, celer, vodu a vývar. Přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 12-15 minut nebo dokud zelenina nezměkne
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř, dokud nevznikne hladká hmota. Postupně přidávejte mléko. Na mírném ohni přiveďte k varu; vařte a míchejte 2 minuty nebo dokud nezhoustne. Snižte teplotu. Vmíchejte sýr, dokud se nerozpustí, a podle potřeby přidejte pálivou pepřovou omáčku. Vmíchejte do květákové směsi.
Pro dosažení nejlepší chuti podávejte tuto květákovou polévku ihned, aby vynikla její sametová struktura a bohatá chuť.
Krémová květáková polévka – tipy
Jak zahustit květákovou polévku?
Tento recept vyžaduje rozmíchání mouky a másla na jíšku, která polévku pěkně zahustí. Pokud chcete polévku ještě více zahustit, odeberte 2 šálky polévky, rozmixujte ji v mixéru a poté pyré přidejte zpět do hrnce. Tuto polévku můžete také připravit jako bezlepkovou, když jako zahušťovadlo použijete kukuřičný škrob. Vynechejte mouku a máslo a vytvořte kaši tak, že před přidáním do hrnce zašleháte 2 lžíce kukuřičného škrobu do mléka.
Jak vyřešit mdlou chuť květákové polévky?
Květákovou polévku dochutíte několika kapkami pálivé omáčky nebo posypete drcenými vločkami červené papriky. Zvýšení množství černého pepře o ¼ čajové lžičky a použití vyzrálého ostrého čedaru jí také dodá šťávu. Můžete také zkusit polévku doplnit domácími krutony, které jí dodají ještě více chuti a textury.
Dá se květáková polévka dobře zmrazit
Smetanové a mléčné polévky, jako je tato květáková polévka, se nemrazí příliš dobře – po zmražení mohou získat zrnitou strukturu.