Tradiční vánoční rybí polévka

rybí polévka

Tradiční rybí polévka z kapra nechybí většinou na žádném štědrovečerním stole. Každý má sice ten svůj recept, někde předávaný i z generace na generaci. Základ ale bývá stejný, zbytky kapra, kořenová zelenina a koření.

Rybí polévka z kapra je sice pro nás sváteční pokrm, ale jeho příprava nijak složitá není. Zvládne ji i začátečník. Je to velmi jednoduchý rybí vývar.

Proč právě rybí polévka?

Proč jíme na Vánoce kapra, souvisí s křesťanstvím. Ryba je symbolem křesťanství a postním jídlem. Kromě polévky se u nás tradičně připravuje i obalovaný kapr pečený či smažený s bramborovým salátem. Jako vánoční pokrm se ale kapr prosadil u nás až v 19. století.

Pokud jste tedy zakoupili kapra a chystáte se vařit tradiční polévku, prozradím vám recept na tu naši.

Suroviny

  • kapří hlava, ocas, kostra, vnitřnosti, mlíčí (nemusíte mít vše)
  • 200 g mrkve, celeru, petržele
  • cibule
  • bobkový list, nové koření, pepř, sůl
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • petrželka
  • rohlíky

Příprava

Kapří hlavu a další části očistěte, zeleninu oloupejte. Polovinu zeleniny dejte i s kapřími částmi do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, dejte kuličky nového koření a pepře, bobkový list. Vařte asi 20 minut.

Poté vývar sceďte, oberte maso z kostí a nakrájejte nadrobno.

Na pánvi osmažte na másle druhou polovinu zeleniny, kterou jste nakrájeli nadrobno, nebo nastrouhali. Opečte dozlatova, poté přidejte mouku a opečte znovu dozlatova.

Přidejte vývar a maso, případně nakrájené jikry a mlíčí. Povařte dalších 15 minut. Posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

Rohlíky nakrájejte na kostičky a na oleji či másle osmažte dozlatova.

Při servírování přidejte krutony do polévky.