Tradiční cikánská pečeně s rýží

Cikánská pečeně

Šťavnaté hovězí, lehce pikantní omáčka a k tomu nejlépe rýže. To je ve zkratce cikánská pečeně. Výrazná chuť a barvy – to je to, co od tohohle pokrmu můžete čekat a co vás určitě nadchne.

Příprava

Příprava zabere trochu času, přeci jen tohle není žádná rychlovka. Ale dlouhá příprava se vyplatí, cikánská pečeně se pak krásně rozpadá na jazyku. Hovězí také prošpikujte špekem nebo slaninou pro zvýraznění chuti. Aby se vám lépe špikovalo, je lepší kousky slaniny či špeku dát zmrazit, aspoň na 20 minut do mrazáku.

Co budete potřebovat

Základem omáčky je zelenina, jako na lečo. Takže cibule, rajčatový protlak, papriky, rajčata. Sladkou a pálivou papriku, pepř a sůl na dochucení. Je dobré mít připravený i hovězí vývar, i když s vodou to lze také.

Co k tomu?

Nejvíce se k cikánské pečeni asi podává rýže, ale když budete mít chuť, hodí se i houskové knedlíky.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo cikánská pečeně
Doba přípravy 30 minuty
Doba vaření 2 minuty
Celkový čas 2 hours 30 minuty
Počet porcí 6 porcí

Suroviny

Postup

  • Slaninu či špek nakrájíme na kousky a dáme do mrazáku asi na 20 minut. Maso prošpikujeme a osolíme a opepříme. Špikujeme tak, že dlouhým nožem maso prořízneme na několika místech a dovnitř dáme zmrzlé kousky špeku.
  • Oloupeme a nakrájíme najemno cibuli i česnek. Rozehřejte na pánvi sádlo či olej a maso zprudka opečte ze všech stran.
  • Maso dejte stranou a do pánve vsypte cibuli a česnek a opečte. Nakrájejte papriky a rajčata a vložte do pánve spolu s rajčatovým protlakem a mletou paprikou. Vraťte maso a zalijte vývarem.
  • Rozehřejte troubu na 160 stupňů a dejte přikrytou pánev s masem do trouby. Pečte asi 2 hodiny (i více). Hlídejte, pokud se šťáva rychle vypařuje, přilijte vodu.
  • Maso pak vyndejte a omáčku ještě svařte na plotně, aby zhoustla.
  • Maso nakrájejte na plátky a podávejte s rýží.

Máte rádi hovězí? Zkuste také hovězí na česneku.