Hovězí na česneku se špenátem je jídlo, které musí znát každý. Určitě by vás zaujalo, kdybyste si mohli pochutnat na jemném hovězím mase, které se doslova rozpadá v ústech, doprovázeném aromatickým špenátem, který je servírován s domácími knedlíky. Máme pro vás skvělý recept, který je ideální pro nedělní rodinný oběd. Tento recept je nejen chutný, ale také překvapivě jednoduchý na přípravu. S našimi pokyny krok za krokem si můžete být jisti, že připravíte pokrm, kterým ohromíte a potěšíte celou vaši rodinu.
Suroviny:
- 600 g hovězí kýty
- 2 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1000 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
- drcený kmín
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce polohrubé mouky
na špenát:
- 300 g baby špenátu
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý barevný pepř
na knedlíky:
- 160 g žemlí (1 den starých)
- 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
- 30 g másla
- 80 ml mléka
- hrst petrželky
- 1 lžíce hrubé mouky
Postup:
- Nejprve si připravíme hovězí kýtu, kterou důkladně očistíme a nakrájíme na menší kostky.
- Poté se pustíme do přípravy cibule – oloupeme ji a nasekáme na jemno. Cibuli pak osmahneme na oleji v pánvi do zlatova.
- Jakmile je cibule krásně zlatavá, přidáme do pánve kousky masa a krátce je opečeme.
- Následně maso podlijeme vývarem a ochutíme solí, pepřem a trochou kmínu. Maso pak dusíme přibližně 90 minut, dokud není krásně měkké. Během dušení přidáme i oloupaný a prolisovaný česnek.
- Když je maso hotové, zahustíme omáčku moukou a necháme ji pomalu vařit dalších 20 minut.
- Mezitím se věnujeme špenátu. Ten důkladně omyjeme a osušíme.
- Na másle pak na pánvi osmahneme jemně nakrájenou oloupanou cibuli. K cibuli přidáme špenát a necháme ho jen krátce podusit. Nakonec špenát dochutíme solí a pepřem.
- Pro přípravu knedlíků nejprve rozkrájíme pečivo na kostičky, které dáme do mísy.
- Žloutek rozšleháme s rozpuštěným a vychladlým máslem a mlékem, a tuto směs pak nalijeme k pečivu. Vše důkladně promícháme. Do směsi vmícháme nasekanou petrželku a mouku.
- Nakonec opatrně vmícháme tuhý bílkový sníh. Z připravené hmoty vytvoříme šišku, kterou položíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
- Upečený knedlík nakrájíme na kolečka a podáváme společně s masem a špenátem.
Nyní je čas usadit se ke stolu a vychutnat si výsledek vaší práce. Tento tradiční recept na hovězí na česneku se špenátem je zárukou spokojenosti a radosti při každém rodinném obědě. Přejeme vám dobrou chuť a příjemné chvíle strávené s rodinou a přáteli, zatímco si pochutnáváte na tomto lahodném jídle. Užijte si každý kousek a nezapomeňte se podělit o své kulinářské zážitky!