Pětihvězdičkové americké lívance

americké lívance

Tyto pětihvězdičkové snadné nadýchané americké lívance jsou tím nejlepším receptem, jaký můžete najít. S pouhými 6 ingrediencemi a 2 minutami přípravy získáte štědré a nadýchané lívance bez námahy. Jsou skvělé na snídani, svačinku nebo i večeři.

Nejjednodušší recept na palačinky

Jejich příprava je nesmírně rychlá a snadná, stačí k ní jen několik základních surovin, které má každý po ruce (ano, každý: vejce, mléko, mouka, cukr, prášek do pečiva – to je vše!) A také se pokaždé dokonale povedou, mají krásný malý kulatý tvar a úžasnou lehkou a nadýchanou strukturu.

Proč si tyto lívance zamilujete
  • Rychlá a snadná příprava ✔
  • Několik základních ingrediencí ✔
  • Nadýchané a štědré ✔
  • Rozplývají se na jazyku ✔
  • Recept na palačinky, který nemá chybu ✔
Ingredience, které potřebujete

Potřebujete jen pár základních ingrediencí, abyste dokázali kouzlit a vytvořit krásné a nadýchané lívance. Je pravděpodobné, že všechny tyto ingredience už máte po ruce, takže opravdu nemáte žádnou výmluvu, proč si je k snídani nedopřát.

Potřebujete: univerzální mouku. V tomto receptu na palačinky použijte obyčejnou, univerzální mouku.

Prášek do pečiva. Jedná se o kypřící prostředek, díky kterému palačinky vykynou. Nevynechávejte ho a před použitím dvakrát zkontrolujte datum spotřeby.

Cukr. Používá se zde především jako sladidlo a podílí se také na jejich struktuře. Pokud chcete ze zdravých důvodů cukr v receptu vynechat, klidně tak učiňte.

Sůl. Sůl je nejen zvýrazňovačem chuti, ale má také vliv na křehkost.

Mléko. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučuji použít plnotučné nebo 2% mléko. Nemléčné mléko funguje také.

Rozpuštěné máslo (nebo rostlinný olej). Do lívanců vždy používám rozpuštěné nesolené máslo. Dodá jim jemnou oříškovou chuť. Místo rozpuštěného másla můžete také použít rostlinný olej, který má neutrální chuť (například řepkový nebo slunečnicový olej).

Vejce. Díky vejci jsou lívance vlhké a křehké. Pro nadýchanější lívance použijte vejce pokojové teploty (namísto chlazeného).

Možné doplňky. Těsto můžete také ochutit trochou skořice nebo vanilkovým extraktem.

Jak připravit ty nejlepší nadýchané lívance?

Všichni milujeme nadýchané lívance, ale někdy se nám povedou ploché a tenké. Takto je připravuji v několika jednoduchých krocích:

V míse smíchejte všechny suché přísady.

Mokré přísady vyšlehejte v samostatné míse, pak přidejte suché přísady k mokrým a míchejte a míchejte, dokud se nespojí (nepřehánějte to s mícháním). Moje tajemství: nechte těsto minutu nebo dvě odstát. To umožní, aby se prášek do pečiva aktivoval a palačinky byly nadýchané.

Na lívanečníku rozehřejte olej nebo máslo a jakmile se rozpálí, kápněte do každého otvoru dvě nebo tři lžíce těsta. Vařte minutu, dokud nejsou nadýchané. Obraťte je a smažte další minutu na druhé straně. A voilà! Tady máte dokonalé nadýchané palačinky za ŽÁDNÝ ČAS!

Jak dokonale připravit palačinky?

Těsto NEPŘEMÍŠEJTE. Když přidáváte mokré přísady k suchým, míchejte, dokud se nespojí, ne více. To zaručí nadýchanější palačinky. Při nadměrném míchání může lepek v mouce vytvořit pružná lepková vlákna, což má za následek hutnější, žvýkací strukturu.

Vejce před použitím zahřejte na pokojovou teplotu.

Před přípravou nechte těsto několik minut odpočinout.

Použijte pánev s nepřilnavým povrchem (nebo lépe elektrickou pánev, pokud je to možné).

Vařte na mírném až středním ohni a dbejte na to, abyste měli při přípravě palačinek rovnoměrný žár. Výsledkem pomalého vaření jsou nadýchanější palačinky.

Co podávat k lívancům?

Existuje tolik způsobů, jak si lívance vychutnat a udělat ze snídaně hostinu! Já si na ně  vždycky dávám kousek másla, které se na teplých lívancích okamžitě rozpustí a dodá jim jemnou oříškovou chuť. Poté můžete použít jakoukoli polevu dle vlastního výběru. Několik možností, které stojí za zvážení:

Javorový sirup! Nejlepší kombinace. Javorový sirup se do lívanců ihned vsákne a přinese jim jemný sladký nádech.

Čerstvé bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky…).

Nakrájené banány. Pro ještě výraznější chuť můžete banány předem zkaramelizovat s máslem, cukrem a vanilkou (nebo skořicí). Vynikající!

Čokoládové lupínky. Můžete je přidat na lívance NEBO je přidat do lívanců během jejich přípravy.

Ořechové máslo. Na teplé lívance rád přidávám kopeček arašídového másla, kešu másla nebo mandlového másla. Díky tomu jsou extra výživné a chutnají úžasně!

Ořechy. Pekanové ořechy, plátky mandlí, vlašské ořechy… Ořechy dodají lívancům neodolatelnou křupavou strukturu!

Některé polevy můžete přidat i přímo do těsta! Zvažte použití borůvek, čokoládových lupínků, pekanových ořechů, nasekaných makadamových ořechů… Já je vždy přidávám, až když jsou lívance na pánvi, aby se v těstě rovnoměrně rozprostřely (také díky nim budou vaše palačinky vypadat nádherně!).

Suroviny
  • 1 šálek (120 g) hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 šálek (240 ml) mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 1 velké vejce
  • různé polevy, například javorový sirup, čerstvé bobulovité ovoce atd.

Příprava

Předehřejte troubu na 90 °C a připravte si žáruvzdorný talíř, na kterém budou upečené palačinky v troubě teplé.

V malé misce prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.

Ve středně velké míse vyšlehejte mléko, máslo (nebo rostlinný olej) a vejce.

Suché přísady přilijte k mléčné směsi a promíchejte (nepřehánějte).

Rozpalte velkou pánev (lívanečník) na středním ohni a bohatě ji potřete rostlinným olejem.

Na každou palačinku dejte lžící 2 až 3 lžíce těsta na pánev. Vařte, dokud se na povrchu palačinek neudělají bublinky, asi 1 minutu. Opatrně je obraťte tenkou špachtlí a smažte, dokud nezhnědnou i na spodní straně, další 1 až 2 minuty.

Přendejte na žáruvzdorný talíř, přikryjte fólií a udržujte v teple v troubě až do podávání. Podávejte teplé, s požadovanou polevou, například javorovým sirupem, čerstvým ovocem nebo plátky banánu.