Zapečená brokolice se sýrem – pozvedněte tuto zeleninu na novou úroveň pomocí lahodného čedaru

Zapečená brokolice

Zapečená brokolice se sýrem tvoří neodolatelnou kombinaci, jedná se o jedinečný způsob, jak přijít této zelenině na chuť. Méně než za 30 minut máte skvělou večeři a díky sýrové příloze můžete pozvednout celé jídlo ještě na vyšší úroveň.

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření: 22 minut

Celkový čas: 27 minut

Suroviny:

  • 1 a ½ kilogramu brokolice nakrájené na stejně velké růžičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku nasekané nadrobno
  • Sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • Červené pepřové vločky podle chuti
  • 1 a ½ šálku strouhaného sýru čedar
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C.

Na vymaštěném plechu smíchejte brokolici, olivový olej, česnek, sůl, pepř a vločky červené papriky, dokud se rovnoměrně nepropeče. Rozprostřete do jedné vrstvy.

Pečte 15 až 20 minut, dokud není křupavá, měkká a lehce zhnědlá. Vyjměte pekáč z trouby a položte jej na mřížku (troubu nevypínejte).

Lžící přibližte růžičky brokolice k sobě (aby sýr zůstal na brokolici) a rovnoměrně je posypte oběma sýry.

Vraťte pekáč zpět do trouby a pečte, dokud se sýr nerozpustí (2 až 3 minuty). Brokolici ihned podávejte.

Poznámky:

Stejná velikost

Nakrájejte růžičky stejně velké, aby se rovnoměrně uvařily. Nestejná velikost způsobí, že menší se uvaří dřív, než se uvaří větší.

Nepřeplňujte

Brokolice potřebuje prostor, aby mohla zkaramelizovat. Rozprostřete ji rovnoměrně a nepřeplňte.

Vymažte plech

Nezapomeňte plech hojně vymazat nepřilnavým sprejem na pečení, aby se roztavený sýr nepřichytil k plechu. Případně můžete plech vyložit pečícím papírem.

Dva druhy sýru

Brokolice je zapečená se dvěma druhy sýra, čedarem a parmezánem. Čedar se na brokolici nádherně rozteče a parmezán dodá celému pokrmu oříškovou a sýrovou chuť. Zapečená brokolice se sýrem je plná chuti a úžasně lahodná!

Můžete k pečení použít mraženou brokolici? Mraženou brokolici do tohoto receptu raději nepoužívejte, čerstvá je v tomto případě rozhodně nejlepší. Pokud jste však v nouzi, můžete místo čerstvé použít mraženou.

Tipy na vylepšení

Po uvaření brokolice ji určitě vložte do ledové vody, což jí pomůže zastavit vaření a zachovat si barvu.

Nejlepší je použít čerstvě nastrouhaný parmazán, nikoli předem nastrouhaný.

Přílohu upečte v předehřáté troubě a ihned podávejte.

Při pečení dávejte pozor, aby se sýr nepřipálil.