Česnek

Česnek je cibulovitá rostlina skládající se z jedné hlavičky obsahující menší cibulky nebo stroužky jednotlivě zabalené v papírových slupkách, které jsou všechny pevně zabaleny do další vrstvy suché papírové slupky a tvoří hlavičku.

Stejně jako cibule, pórek a šalotka, patří do čeledi allium. Česnek, jedno z nejdůležitějších a nejpoužívanějších koření do pokrmů, je k dostání čerstvý nebo sušený. Nejčastěji používaným druhem česneku je však česnek sušený, který se vyskytuje v bílé, růžové nebo fialové barvě. Při použití v syrovém stavu je ostrý a mírně nahořklý, ale po osmažení nebo pečení se stává velmi jemným a sladkým.

Česnek se nejčastěji používá jako ochucovadlo, ale může se jíst i jako zelenina. Používá se k ochucení mnoha potravin, například salátových zálivek, vinaigretů, marinád, omáček, zeleniny, masa, polévek a dušených pokrmů. Často se používá k výrobě česnekového másla a česnekových topinek. V případě potřeby lze česnek nahradit česnekovým práškem – 1/8 čajové lžičky česnekového prášku odpovídá jednomu středně velkému stroužku čerstvého česneku.

Při výběru vybírejte pevné, baculaté cibulky, které mají ještě neporušenou papírovou slupku. Neměly by na nich být známky klíčení, měkkých míst ani jiných vad. Čerstvý česnek je snadno dostupný po celý rok. Česnek je k dostání i v jiných formách než čerstvý, například v prášku, vločkách, oleji a pyré.

Skladujte čerstvý česnek na chladném, tmavém a suchém místě s dobrou ventilací po dobu 4 až 6 měsíců, nejlépe však do několika týdnů. Po vyjmutí stroužků je lze skladovat ve zmrazeném stavu po dobu několika měsíců. Pokud byl česnek nasekán, umlet nebo jakkoli upraven, měl by být uložen v chladničce. Ujistěte se, že je uložen ve vzduchotěsné nádobě v chladničce, aby česnekový zápach neovlivnil ostatní potraviny.

Česnek má v kuchyni všestranné využití.

Tipy

Stroužky česneku vložte na 15 sekund do mikrovlnné trouby a slupky by se měly snadno sloupnout.

Oloupaný a mletý česnek uchovávejte čerstvý tak, že jej vložíte do malé nádoby, zalijete olivovým olejem jen tolik, aby byl česnek zakrytý, a uložíte do chladničky. Svoji čerstvou chuť si udrží asi týden.

Přidejte česnekovou příchuť do salátu tak, že rozkrojíte stroužek syrového česneku napůl a vnitřek mísy potřete odříznutým okrajem stroužku.

Naklíčený česnek nevyhazujte. Místo toho stroužky zasaďte poměrně blízko sebe do květináče nebo na zahradu (pokud je pro to v daném období vhodné klima). Nové výhonky, které se objeví, budou mít jemnou česnekovou chuť a lze je použít stejným způsobem jako běžnou pažitku.

Chcete-li při práci s česnekem odstranit z rukou česnekový zápach, důkladně si umyjte ruce a poté použijte nějaký typ zařízení z nerezové oceli, kterým lze postižená místa na prstech nebo rukou opracovávat a obtahovat. Nerezová ocel obsahuje minerál nikl, který působí jako neutralizátor česnekového zápachu. Mezi další možnosti patří použití vodovodní baterie nebo nerezového povrchu dřezu, o který se ruce otřou po předchozím umytí exponovaných míst.