Tato asijská švestková omáčka udělá z vaší grilovačky gastrozážitek

Asijská švestková omáčka

Švestková omáčka není ale jen o sladkosti, její pikantní nádech a komplexní profil ji činí výjimečnou volbou pro ty, kteří chtějí svým masovým pokrmům dodat něco extra. Připravte se na kulinářský zážitek, který rozproudí vaše chuťové pohárky! Dnes se vrhneme na přípravu pikantní asijské verze švestkové omáčky, která je dokonalým doplňkem pro vaše masové pokrmy a grilovací akce. Tato omáčka je mistrovským spojením sladkých švestek a vybraných pikantních přísad, které dodávají jedinečný charakter a hloubku chuti. Připojte se a objevte, jak může tato omáčka obohatit vaše grilovací party nebo tradiční rodinné večeře.

Čerstvé švestky poměrně dobře dokáží nahradit ty mražené, které koupíte ve vašem supermarketu. Slyšeli jsme i o verzi ze švestkových povidel, nebo dokonce i ze sušených švestek, ale to až někdy příště.

Suroviny:

  • 450g zralých švestek
  • 1/2 čajové lžičky mletého čerstvého česneku
  • 1/2 čajové lžičky červeného chilli v prášku
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku, volitelně
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 lžíce sójové omáčky, nepovinně
  • 1/4 šálku hnědého cukru

Postup:

Vyberte si tmavě kaštanové zralé švestky. Důkladně je omyjte, očistěte, oloupejte slupku, rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a nakrájejte na malé kousky.

Do hrnce dejte kousky švestek, cukr, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, ocet, mletý hřebíček a chilli.

Vaříme na mírném ohni a mícháme, aby se chuť všech ingrediencí spojila. Když se začne vařit, snížíme teplotu na minimum.

Vařte, dokud švestky nezměknou a směs nezhoustne. Trvá to asi 15-20 minut. Mezitím občas promíchejte. Pokud jsou švestky přezrálé a příliš šťavnaté, může zahuštění trvat déle.

Odstavte pánev z ohně a vmíchejte sójovou omáčku.

Směs nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Připravenou omáčku přelijte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce pro dlouhodobé skladování. Ať už je tato švestková omáčka podávána s pečeným masem, grilovanými specialitami nebo jako kreativní doplněk k vašim oblíbeným jídlům, věříme, že se stane stálou součástí vašeho kulinářského repertoáru. Nezapomeňte si užít každé sousto a sdílet tuto úžasnou chuť s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!