Druh především exotických paprik, které hojně rostou v Asii, Jižní a Střední Americe, využívají se i na Balkáně. Chilli papričky jsou menší, silně aromatické a pálivé, za což vděčí látce kapsaicin.
Pěstovali je už Indiáni v Americe dávno před Kristem, po objevení Ameriky se pak dostaly i na starý kontinent. Využívají se hlavně v indické, mexické nebo maďarské kuchyni.
Druhy
Chilli papriček je velké množství druhů. Liší se barvou, tvarem, velikostí, ale i pálivostí, která se určuje podle Scovilleovy stupnice (SHU). Jednou z nejpálivějších papriček na světě je Carolina Reaper, která dosahuje 2 200 000 jednotek Scovilleovy stupnice. Určitě ale znáte oblíbené mexické Jalapeño, které je středně pálivé, nebo Tabasco.
Využití
V kuchyni se využívají jak čerstvé chilli papričky, tak sušené mleté jako koření. Řada známých pokrmů by se bez chilli neobešla – např. texaský pokrm Chilli con carne, mexické fazole s mletým masem, thajské kari nebo dýňová polévka s chilli.
Zdraví
Konzumace chilli papriček dokáže urychlit metabolismus a tím přispívají k hubnutí. Podporují trávení a také snižují chuť na sladké. Obsahují také vitaminy A,B a jsou bohaté a vitamin C. Působí tedy jako antioxidant a podporují náš imunitní systém. Uvádí se také, že látka kapsaicin brání vzniku krevních sraženin, reguluje cholesterol v krvi a obsažený v krémech se používá na zmírnění bolesti kloubů.
Pěstování
Můžete je pěstovat na balkoně nebo zahrádce i v našich podmínkách, i když původně se jedná o tropickou či subtropickou rostlinu. Vyberte je jim nějaké světlé místo plné slunce. Semínka si můžete zakoupit v hobbymarketech, v zahradnictvích nebo na internetu. Semena si předpěstujte doma a na zahradu je dejte, až je opravdu teplo, třeba až v květnu. Nesnesou totiž mrazy. Chilli papričky zrají až tři měsíce.