Cukr krystal

Těžko si představit pečení sladkých koláčů, buchet a bábovek bez cukru (i když existují i náhrady). Je to sypká směs sladkých bílých krystalů. Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny a je to přírodní sladidlo. Cukr krystal je mírně hrubší než cukr krupice, který je jemnější.

Bílý řepný cukr je u nás asi nejrozšířenější. Bílou barvu získá během procesu rafinace. Cukr krystal se krásně sype, nehrudkuje se a dobře se rozpouští. Používá se hlavně na pečení třených a piškotových těst, ale také těch kynutých, kde pomáhá vzejít kvásek.

Od řepy k cukru

Řepa se z pole dováží do cukrovarů, kde se zpracovává. Nejprve se očistí a rozdrtí. Pak se vyluhuje cukr vodou, šťáva se pak zahušťuje a nechá krystalizovat. Vzniklé krystaly se pak oddělují v odstředivce od sirupu (tomu se říká melasa). Pak se suší, zabalí a skladuje a putuje k zákazníkovi. Také se může prodávat slisovaný ve formě kostek.

V cukrovarech se ale vyrábí také třtinový cukr z cukrové třtiny.

Energie

Cukr má vysoký obsah energie a bílý cukr kvůli procesu rafinování a čištění je téměř bez dalších živin, vitaminů a minerálů. I když energii k životu potřebujeme, nadměrná konzumace cukru našemu tělu neprospívá, naopak způsobuje řadu nemocí. Hlavně sladké nápoje, velká konzumace sladkostí může přispět k dětské, ale i dospělé obezitě, cukry podporují bakterie, které způsobují zubní kazy, nadbytek cukru ve stravě poškozuje cévní stěny a přispívá k rozvoji srdečních onemocnění.

Historie

První zmínky o vaření cukrové šťávy z cukrové třtiny pocházejí z Indie z 5. století. Šťáva se pak nalévala do nádob, kde krystalizovala a tím vznikaly homole cukru. Dovážely se až do Říma. Bylo to luxusní zboží až do 18. století, obyčejní lidé používali med. Pěstování cukrové řepy se rozšířilo až za Napoleonských válek. První cukrovar na světě na zpracování cukrové řepy vznikl až na začátku 19. století v slezské obci Cunern.

V Čechách vznikl známý kostkovaný cukr v roce 1843 v Dačicích, kdy ředitel cukrovaru Jakub Kryštof rad sestavil stroj na lisování cukru na kostky. Od poloviny 19. století je stal cukr běžným zbožím a jeho spotřeba stále roste.