Červená řepa recepty – co třeba salát z řepy a pomeranče?

červená řepa

Sytě červená, zemitá řepa dodá salátům a vegetariánským pokrmům hloubku. Nejlepší červená řepa recepty?  Od pečené řepy, přes polévky jako boršč až po recepty na saláty, pečeně a hamburgery. Je skvělou bezmasou alternativou pro vegetariány a vegany.

Proč milujeme červenou řepu

Zemitá, sytá a sladká řepa je navzdory své sytě červené barvě a cibulovitému tvaru příbuzná špenátu a mangoldu a je stejně výživná. Červená řepa se obvykle vyskytuje ve třech hlavních odrůdách: červené, cukrové a žluté, a liší se velikostí. Hledejte červenou řepu se stonky a listy – stonky a listy můžete použít stejně jako u mangoldu a je to také dobrý ukazatel čerstvosti červené řepy. Zdravé listy znamenají zdravou řepu.

Zdravotní účinky červené řepy

Předpokládá se, že červená řepa má protirakovinné účinky. Má vysoký obsah dusičnanů, které zlepšují průtok krve a mohou snižovat krevní tlak. Má také vysoký obsah vlákniny, takže přispívá ke zdravým a spokojeným střevům.

Nejlepší červená řepa recepty
Salát z červené řepy, pomeranče a fety

V tomto jednoduchém salátu se krásně snoubí zemitá červená řepa se sladkým pomerančem, který ještě více vynikne díky slané olivové zálivce a kouskům krémové fety.

Vytisknout recept
Porkm Salad
Typ kuchyně British
Klíčové slovo červená řepa recepty
Doba přípravy 35 minuty
Celkový čas 35 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

  • 2 pomeranče
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 stroužek česneku rozdrcený
  • 8 zelených oliv bez pecky velmi jemně nasekaných
  • 1 lžíce estragonu nasekaná najemno
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 320 g vařené červené řepy nakrájené na tenké klínky
  • 320 g baby špenátu
  • 100 g fety rozdrobené

Postup

  • Ostrým nožem odstraňte z pomerančů kůru a jádřinec, nakrájejte je na dílky a šťávu zachyťte do misky.
  • Dvě lžíce šťávy vyšlehejte s octem, česnekem, olivami a estragonem.
  • Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud se směs nespojí.
  • Řepu a pomeranč přelijte trochou zálivky.
  • Na talíř naaranžujte špenát a na něj navršte červenou řepu a pomeranč.
  • Navrch dejte fetu a při podávání pokapejte zbytkem zálivky.

Také milujete červenou řepu? Pak vyzkoušejte ještě carpaccio s ořechy.