Červená řepa recept na carpaccio s karamelizovanými vlašskými ořechy

červená řepa recept

Červená řepa recept na carpaccio. Kontrast chutí dělá z tohoto salátu nebo přílohy dokonalý zdravý pokrm, záleží na tom, na co se chystáte.

Zemité a sladké plátky červené řepy se dokonale snoubí s karamelizovanými křupavými vlašskými ořechy a doplňují je svěží zelená rukola a fetou – senzace!

Je to čerstvé, plné chuti a hádáte správně, zdravé! Tohle je přesně ten typ jídla, které bych podával k letnímu obědu, když se toho děje hodně a nechcete se zdržovat vařením v kuchyni. Jídlo, které můžete připravit večer předem a nechat ho v lednici připravené k doplnění zálivky těsně před podáváním. Červená a purpurová barva dává salátu vyniknout, takže pokud hledáte něco hezkého, čím byste ohromili své hosty, tohle je to pravé!

Na tento červená řepa recept budete potřebovat mandolínu (speciální kráječ). Zkoušela jsem řepu krájet na jemno nožem a prostě se mi nepodařilo získat stejně šťavnatá, téměř průhledná kolečka řepy.

Řepu krájíme na ty nejtenčí plátky.

Celkový čas přípravy:

1 hodina a 15 minut

Suroviny:

Salát

  • 1 střední červená řepa
  • ¼ šálku vlašských ořechů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička medu
  • hrst listů rukoly
  • 30 g fety

Dresink

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • špetka mořské soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

Předehřejte troubu na 160°C

Zabalte červenou řepu do alobalu a pečte ji v troubě 1 hodinu nebo dokud nezměkne.

Vyjměte řepu a vložte ji do mísy s ledovou vodou, abyste ji mohli oloupat.

Oloupejte řepu a odřízněte její konce.

Mandolínou opatrně nakrájejte řepu na tenká kolečka a rovnoměrně je rozložte na talíř.

Chcete-li ořechy zkaramelizovat, můžete je dát nasucho na pánev a až budou horké, posypat je moučkovým cukrem a několikrát prohodit, aby se obalily. Ještě pár vteřin zahřívejte a poté stáhněte z plotny.

Do středu talíře položte rukolu a posypte ji sýrem feta (nebo kozím sýrem) a karamelizovanými vlašskými ořechy.

Připravte dresink

V malé misce smíchejte všechny ingredience a přelijte jimi rukolu i červenou řepu.

Jezte samostatně jako lehký oběd nebo podávejte jako přílohu!