Mudžadara: recept na čočku s rýží a smaženou cibulkou

recept na čočku

Recept na čočku s rýží, Mudžadara (mujaddara), je charakteristický blízkovýchodní pokrm ozdobený křupavou cibulkou.

Toto jednoduché jídlo, recept na čočku s rýží, překvapí vaše chuťové pohárky tím nejlepším možným způsobem. Jako veganskou večeři ji podávejte spolu se svěžím salátem, třeba okurkovým nebo špenátovým.

Není nic lepšího, než vydatná mísa čočky s rýží a cibulí. Tři základní potřebné ingredience a trocha oleje, nic víc není potřeba. Můžete začít vařit! Zanedlouho se vaší kuchyní bude linout vůně smažené cibulky.

Je jasné, že čočka a rýže nejsou zrovna luxusní jídlo. Ve skutečnosti je Mudžadara na Blízkém východě známá spíše jako „jídlo chudých“ nebo selské jídlo. A protože se jedná o vydatnou veganskou variantu, egyptští Koptové (křesťané) často podávají čočku s rýží během jarního Velkého svatého půstu, kdy se „postící“ musí 55 dní stravovat převážně vegansky.

Tato Mudžadara je velmi jednoduše ochucená solí a pepřem. Hlavním tvůrcem chuti je zde cibule, osmažená do tmavě zlatavé barvy. Právě ta dodává rýži krásnou hloubku, a to jak v barvě, tak v chuti.

Jaká je ta správná čočka pro tento recept?

Na mudžadaru používám nejčastěji černou čočku beluga. Tato drobná čočka se uvaří poměrně rychle. Má úžasnou krémovou konzistenci, plnou a zemitou chuť. Belugu nebo červenou čočku dokonce nemusíte předvářet a pokud ji předem namočíte, můžete první krok postupu (níže) vynechat.

Co podávat s mudžadarou?

K večeři s mudžadarou často rád podávám obyčejný řecký jogurt (může být i ochucený kořením – římským kmínem, chilli nebo koriandrem) a příloha v podobě křupavého salátu.

Celková doba přípravy:

 75 minut

Suroviny:

  • 1 šálek černé čočky beluga, přebrané a propláchnuté
  • 4 šálky vody
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 velké cibule nakrájené na kostičky (4 šálky)
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže, namočené ve vodě na 10-15 minut a poté scezené
  • černý pepř
  • petržel nebo petrželové vločky na ozdobu
  • smažená křupavá cibulka na ozdobu (nepovinné)
  • olej na smažení

Postup:

Čočku dejte do malého hrnce se 2 šálky vody. Vodu přiveďte na prudkém ohni k varu, poté snižte teplotu a přikrytou vařte, dokud se čočka neuvaří „na skus“ (10-12 minut). Odstavte z ohně, čočku slijte a dejte ji stranou.

Ve velké pánvi s pokličkou rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte, dokud cibule nezíská tmavě zlatohnědou barvu, tmavší než typická karamelizovaná cibule (asi 40 minut), během vaření cibuli posypte lžičkou soli.

Opatrně přilijte zbývající 2 šálky vody, na prudkém ohni přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu na minimum a vařte 2 minuty. Do cibulové směsi vmíchejte rýži a po chvíli i čočku. Přikryjte a znovu přiveďte k varu. Vmíchejte špetku soli a černého pepře. Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá a rýže i čočka nejsou uvařené (asi 20 minut). Odstavte z ohně a podle chuti osolte a opepřete.

Mudžadaru podávejte horkou nebo při pokojové teplotě, případně s kapkou extra panenského olivového oleje a petrželovou natí.

Mudžadara

Pokud přidáváte smaženou cibuli, zahřejte v hrnci olej na středně vysoké teplotě (na 375 °C). Když malý kousek cibule silně bublá, je olej připraven. Cibuli smažte po částech, dokud nebude zlatavě hnědá. Cibuli přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou nebo zkuste a poté ji naaranžujte na Mudžadaru.

Poznámky:

Původní recept na čočku s rýží nevyžaduje namáčení rýže před použitím ve vodě. Zjistil jsem však, že namáčení rýže ve vodě po dobu 10-15 minut nebo dokud nejste schopni rozlomit jedno zrnko rýže mezi prsty, poskytuje lepší výsledky. Rýže je pak rychleji uvařená. Pokud se rozhodnete přidat křupavou cibulovou přílohu, můžete ji pro úsporu času začít připravovat, zatímco se rýže a čočka vaří.